Lääkärinura ei avaudu tarjoilijan pojalle Chilessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkärinura ei avaudu tarjoilijan pojalle Chilessä

Kalliit yliopistomaksut pönkittävät eriarvoisuutta, talouskasvu ei auta vähävaraisia, kirjoittaa Marianela Jarroud.

(IPS) -- Chileläinen Hugo Hurtado ansaitsee tarjoilijana reilut 500 euroa kuussa. Hänen poikansa Daniel menestyi hyvin koulussa ja haluaa lääkäriksi, mutta isän mukaan se edellyttää muuttoa Argentiinaan.

Hugo Hurtado, 47, on koulutukseltaan kokki, mutta juomarahojen ansiosta hän tienaa paremmin tarjoilijana kuin keittiössä. Hän on eronnut ja asuu nyt kahden lapsensa kanssa tyttöystävänsä luona eteläisessä Santiagossa.

Chilessä on 17 miljoonaa asukasta ja työtätekevistä yli puolet ansaitsee alle 370 euroa kuukaudessa. Maan talous on kuitenkin kasvanut yli kuuden prosentin vauhtia 20 viime vuotta.

Tuloerot ovat valtavat. Rikkain viisi prosenttia chileläisistä ansaitsee 270-kertaisesti sen, mitä köyhin viisi prosenttia, Sol-säätiön tilasto kertoo. Suomessa rikkaimman kymmenesosan keskitulot olivat 5,3-kertaiset pienituloisimpaan kymmenykseen verrattuna vuonna 2010.

Apurahalla alkuun

Daniel Hurtado pyrki koulun jälkeen lääketieteelliseen, mutta perheellä ei ollut varaa kalliiseen valmennuskurssiin, ja hän reputti pääsykokeessa.

Hyvän koulumenestyksen ja perheen vähävaraisuuden vuoksi Daniel sai apurahan, jolla saattoi opiskella luonnontieteitä Chilen yliopistossa. Toisen vuoden jälkeen hän voi jatkaa suoraan lääketieteelliseen.

Isän mukaan pulmaksi nousee raha. "Opetus maksaa kuukaudessa jopa tuhat euroa, johon on lisättävä oppimateriaalit, ruoka, matkat ja muut kulut. Olemme harkinneet muuttoa Argentiinaan, jossa opetus on ilmaista."

Hugo Hurtado myöntää, ettei lääkis ole chileläisen tarjoilijan pojalle normaali haave. "Hänen kuuluisi työskennellä puhelinpalvelussa, kaupan tavarapoikana, rakennuksella tai tarjoilijana, kuten minä."

Uudistuksia vaaditaan

Daniel tietää, ettei tavallinen chileläisperhe pysty millään kustantamaan lääketieteen opintoja. Hänen mielestään yhteiskunnan tulisi tarjota kaikille mahdollisuus maksuttomaan opetukseen.

Chilen opiskelijat ovat vuodesta 2011 järjestäneet laajoja mielenosoituksia ilmaisen opetuksen puolesta. Neljä liikkeen keulahahmoa pääsi parlamenttiin marraskuun puolivälin vaaleissa.

Uudistuksia lienee luvassa, jos sosialistien Michelle Bachelet voittaa presidentinvaalin toisen kierroksen joulukuun puolivälissä, kuten näyttää. Hän sai ensimmäisellä kierroksella 47 prosenttia äänistä, kun toiseksi tullut oikeiston Evelyn Matthei jäi 25 prosenttiin.

Bachelet ajoi koulutuksen uudistamista jo edellisellä presidenttikaudellaan 2006–2010 ja on luvannut toteuttaa maksuttoman yliopisto-opetuksen kuudessa vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia