Lääkitys ehkäisee hiv-tartuntaa imetyksessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkitys ehkäisee hiv-tartuntaa imetyksessä

Swazimaa kannustaa äitejä suosimaan rintaruokintaa, kirjoittaa Mantoe Phakathi.

(IPS) -- Swazimaalainen Lindiwe Dlamini, 38, imettää kuusiviikkoista vauvaansa luottaen siihen, ettei hi-virus siirry äidistä lapseen. Vauva oli syntyessään terve äidin saaman antiretroviraalisen aids-lääkityksen ansiosta.

Lapsi on Dlaminin kolmas, kaksi ensimmäistä syntyi ennen hiv-tartuntaa.

Neuvola opastaa antamaan vauvalle pelkkää rintamaitoa ensimmäiset puoli vuotta. Sitä pidetään parhaana tapana turvata sekä ravinteiden saanti että vastustuskyvyn kehitys, kunhan äiti muistaa ottaa aids-lääkkeensä.

"Imetys on minulle taloudellisinta, sillä olen työtön. Sairauteni vuoksi kuitenkin epäröin ensin", Dlamini myöntää.

Tartunnat vähenivät

YK:n Unaids-järjestön mukaan puolet vauvojen uusista hiv-tartunnoista tapahtuu imetyksen aikana, kun äidillä ei ole lääkitystä. Swazimaassa lääkitys puuttuu yhä 70 prosentilta hiv-positiivisista äideistä. Maan aids-tilanne on maailman pahimpia, sillä virusta kantaa joka neljäs 15–49-vuotias.

Swazimaa onnistui kuitenkin vähentämään lasten hiv-tartuntoja 38 prosenttia vuosina 2009-2012.

Aiemmin kotiapulaisena työskennellyt Dlamini joutui lopettamaan työt raskautensa vuoksi. Perhe kitkuttaa nyt rakennuksilla työskentelevän miehen palkalla.

Dlaminin mukaan äidinmaidonkorvikkeen ostaminen romuttaisi perheen budjetin, sillä kuukauden annos maksaa melkein kymmenen euroa.

Korvikkeen haitat

"Yksikään äiti ei halua siirtää hi-virusta lapselleen", vakuuttaa Jabu Mkhaliphi hiv-äitejä tukevasta järjestöstä. Hän on itsekin viruksen kantaja ja terveen kolmevuotiaan tytön äiti.

Imetys altisti lapset tartunnalle ennen kuin aids-lääkitys yleistyi Swazimaassa vuonna 2005 ja ennakkoluuloja on yhä.

Puutteellinen hygienia korvikkeen käytössä aiheutti muita terveysriskejä, ja kallis hinta jätti vauvat aliravituiksi, kertoo Percy Chipepera. Hänen johtamansa verkosto edistää Swazimaan vauvojen ravitsemusta.

Valistusta perheelle

Imeväisen ruokavalio muuttuu joskus siksi, että sitä hoitava isoäiti tai täti uskoo lapsen tarvitsevan muutakin ravintoa. Liian kuuma ruoka saattaa kuitenkin vaurioittaa vauvan ruokatorvea niin, että hi-viruksen pääsy elimistöön helpottuu.

"Äitien valistaminen ei riitä, mukaan on saatava koko perhe, jotta väärinkäsitykset vältetään", sanoo YK:n lastenrahaston Unicefin asiantuntija Florence Naluyinda-Kitabire.

Hän muistuttaa, että rintamaito on parasta ravintoa kaikille lapsille.

Raportti vuodelta 2010 kertoo, että Swazimaan vauvoja ruokitaan pelkällä rintamaidolla vain kolmisen kuukautta. Asiaan vaikuttavat 12 viikon äitiysloma ja korvikkeiden aggressiivinen mainonta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia