Laittomasti raivatut metsät ruokkivat EU:ta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Laittomasti raivatut metsät ruokkivat EU:ta

EU:hun tuotiin vuonna 2012 noin kuuden miljardin euron arvosta maataloustuotteita, jotka oli tuotettu laittomasti raivatulla maalla, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

EU:n markkinoille tuotiin vuonna 2012 noin kuuden miljardin euron arvosta maataloustuotteita, jotka on tuotettu laittomasti raivatulla maalla, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa (pdf).

Eurooppalaisen metsiensuojelujärjestön Fernin raportissa tarkastellaan soijaa, palmuöljyä, naudanlihaa ja nahkaa, joista etenkin kolmen ensimmäisen roolia globaalin metsäkadon aiheuttajana pidetään keskeisenä.

Raportin laskelmien mukaan maailmanlaajuisesti vajaa neljäsosa laittomasti raivatulla maalla kasvatetuista tuotteista päätyy EU:hun, mikäli vertaillaan tuotteiden arvoa. Ne vaativat noin 1,2 miljoonaa hehtaaria maata.

Eniten tuotteita tulee EU:n markkinoille Brasiliasta ja Indonesiasta. Brasiliassa metsiä raivataan etenkin naudanlihan ja soijan vuoksi, Indonesiassa palmuöljyn.

Jo aiemmin on tiedetty, että EU:n markkinoille tulee paljon tuotteita mailta, joilta metsä on raivattu. EU myös kuuluu maailman johtaviin soijan, palmuöljyn, nahan ja naudanlihan tuojiin. Nyt julkaistu tutkimus käsittelee kuitenkin nimenomaan laitonta metsäkatoa. Pahimpia EU-maita ovat sen mukaan Hollanti, Iso-Britannia, Saksa, Italia ja Ranska, jotka ovat vastuussa noin kolmesta neljäsosasta laittomasti raivatuista alueista.

Fernin raportin mukaan tilanteen muuttamiseksi tarvitaan lisää sääntelyä. Unionin pitäisi sen mukaan ottaa käyttöön politiikkoja, jotka vaatisivat kaikkien tärkeiden maataloustuotteiden kestävyyden ja laillisuuden varmistamista.

"EU:n väestö ei hyväksyisi tällaisia laittomuuksia, ihmisoikeusloukkauksia ja ympäristötuhoa, jos ne tapahtuisivat sen rajojen sisäpuolella, joten on tekopyhää olla välittämättä EU:n tuontituotteiden vaikutuksista niihin muualla", toteaa raportin kirjoittaja Sam Lawson Guardian-lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia