Läppäri tuo tasa-arvoa Argentiinan kouluun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Läppäri tuo tasa-arvoa Argentiinan kouluun

Kaikille koululaisille tasapuolisesti jaettavat tietokoneet kaventavat digikuilua rikkaiden ja köyhien välillä.

(IPS) -- Argentiinan koululaisille ja opettajille on jaettu yli viisi miljoonaa kannettavaa tietokonetta vuodesta 2010 lähtien. Se on monipuolistanut opetusta ja lisännyt oppilaiden keskinäistä tasa-arvoa.

42 miljoonan asukkaan Argentiinassa koulu aloitetaan kuusivuotiaana. Ilmainen koulujärjestelmä kattaa kuusivuotisen alakoulun sekä yläkoulun, jossa jatketaan 18-vuotiaaksi joko jatko-opintoihin tai ammattiin valmistavalla linjalla.

Nettiyhteydellä varustetun miniläppärin saa jokainen alakoulun jälkeen eli 12-vuotiaana. Laite on oppilaalla lainassa vanhempien vastuulla, mutta sen saa omaksi, kun valmistuu koulusta.

"Tavoitteena on kaventaa digikuilua varattomien ja varakkaiden lasten välillä. Opetuksen tason parantamisen ohella lisätään sosiaalista oikeudenmukaisuutta", selittää Silvina Gvirtz. Hän johtaa sähköisen oppimisen hanketta, joka kantaa nimeä Conectar Igualdad (yhdistämällä tasa-arvoon).

Hanke on osa presidentti Cristina Fernándezin vuonna 2006 aloittamaa koulu–uudistusta, joka nosti oppivelvollisuusiän 18 vuoteen.

Perheet hyötyvät

"Laitteesta hyötyy koko perhe erityisesti silloin, kun koulusta saatu läppäri on sen ainoa nettiyhteys", huomauttaa Buenos Airesin yliopiston kasvatustieteen professori Daniel Feldman.

Hän myöntää, ettei tuloeroista aiheutuvaa eriarvoisuutta saada kannettavilla korjattua, mutta nekin auttavat osaltaan.

"On mahtavaa nähdä rivi oppilaita istumassa koulun edessä jalkakäytävällä läppäreineen. Ihan sama opiskelevatko, pelaavatko vai juoruavatko he – se kaikki on heidän ulottuvillaan, mikä tarkoittaa suuren muutoksen alkua", Feldman hehkuttaa.

"Läksyjen teko sujuu nyt paremmin, kun kaikki tieto on saatavilla", vakuuttaa La Platan kaupungissa yläkoulua käyvä Lourdes Alano. Koulutoveri Esteban López ylpeilee sillä, että hän on voinut opettaa tietokoneen käyttöä myös äidilleen.

Lehmä lentää

Verkko-opetus on vauhdittanut it-teollisuuden kasvua Argentiinassa, Gvirtz kertoo. Kymmenen uutta tehdasta on avattu, ja kotimaisen tuotannon osuus on kasvanut jokaisessa tarjouskilpailussa.

Läppäreissä pyörii kaupallisen ohjelmiston ohella Huayra, joka on hanketta varten kehitetty Linux-pohjainen avoimen koodin käyttöjärjestelmä.

"Kukaan ei aluksi uskonut, että jokainen oppilas saisi oman läppärin. Ajattelimme sen toteutuvan sitten, kun lehmät lentävät. Nyt lehmä lentää jokaisen koululaisen läppärillä, sillä se on Huayran tunnuskuva", nauraa koululainen María Elena Davel.

Gvirtzin mukaan seuraava askel on opettaa koululaisille ohjelmointia. "Haluamme kasvattaa sekä teknologian tuottajia että sen älykkäitä käyttäjiä."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia