Lapsiavioliitto pilaa monen afgaaninaisen elämän

05.03.2013
Abida M. Telaee

13-vuotias afganistanilainen tyttö 45-vuotiaan miehensä sekä tämän ensimmäisen vaimon ja lapsen kanssa. (Kuva: Jason Drakeford / cc 2.0)13-vuotias afganistanilainen tyttö 45-vuotiaan miehensä sekä tämän ensimmäisen vaimon ja lapsen kanssa. (Kuva: Jason Drakeford / cc 2.0)(IPS) -- Äitiyskuolleisuus on nousussa, sairaalat täyttyvät anemiaa potevista tytöistä ja naisista. Yli 200 lukiossa ei ole yhtään tyttöoppilasta. Näihin Afganistanin naisten ongelmiin on syynä liian varhain solmittu avioliitto.

Afganistanin laki kieltää avioitumisen alle 16-vuotiailta tytöiltä, mutta moni menee naimisiin 13-vuotiaana ja paljon itseään vanhemman miehen kanssa, Afganistanin terveysministeriön osastopäällikkö Sadia Fayeq Ayubi myöntää.

Jo tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana viranomaisten tietoon tuli 53 lapsiavioliittoa, oikeusministeriössä naisten asioita hoitava Nadia Faizi vahvistaa.

Hänen mukaansa paljon tapauksia jää pimentoon maaseudulla, missä sorrettujen naisten on vaikea saada apua. Lapsiavioliittoja solmitaan eniten pohjoisissa Kunduzin, Sarpolin, Faryabin ja Heratin maakunnissa.

16-vuotias vanhapiika

Perheet painostavat tyttöjä avioon varhain, sillä jo 16-vuotiaan tytön naimattomuutta pidetään häpeänä.

Tyttö saatetaan myös "myydä" avioon perheen kunnian pelastamiseksi tai korvaukseksi perheenjäsenen tekemästä rikoksesta, joka kohdistui sulhasen sukuun.

Kabulilaisen moskeijan saarnaaja Sayed Salahudin Hashimi vakuuttaa, ettei tyttöjä saa pakottaa naimisiin. Hän kuitenkin myöntää, että islamin laki sallii avioitumisen puberteetin ohittaneelle tytölle.

Pysyvät vauriot

Liian nuorena ja ilman asianmukaista hoitoa koetut raskaudet ja synnytykset altistavat tytöt vakaville terveyshaitoille. Yksi yleisimmistä on kivulias fistula eli synnytyskanavaan muodostunut avanne. Siitä voi seurata virtsankarkailua ja usein myös hedelmättömyyttä.

Sarpolin maakunnassa asuva Nayela-niminen teinityttö on tuotu Kabuliin Malalain äitiyssairaalaan fistulan vuoksi. Nayela menetti isänsä varhain, ja isoisä pakotti hänet teininä avioon 40-vuotiaan miehen kanssa.

Kuten näissä tapauksissa usein käy, Nayela synnytti kuolleen lapsen ja kärsi vakavia sisäisiä vaurioita. Kun vaivat eivät alkaneet parantua, aviomies ja anoppi ajoivat tytön talosta.

Nayelan äiti toi tytön lopulta Kabuliin leikattavaksi. Malalain sairaalan johtava lääkäri Hafiza Omarkhail vahvistaa, että fistula on todella yleinen ja usein seuraus lapsiavioliitosta.

Karut tilastot

Kansainvälisellä tuella vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan yksi nainen 50:stä menehtyy Afganistanissa raskauteen liittyvästä syystä. Maaseudulla riski on viisinkertainen kaupunkeihin verrattuna.

Avioerot sekä naisten poltto- ja muut itsemurhat yleistyvät Afganistanissa, maan ihmisoikeuskomission naisten osastolla työskentelevä Parwin Rahimi kertoo. Vuonna 2010 viranomaisten tietoon tuli 2 300 tapausta, joissa 15-40-vuotias afgaaninainen yritti surmata itsensä.

Rahimi pitää vääränä lakia, joka sallii 16-vuotiaan tytön perustaa perheen. Se altistaa tytöt sorrolle ja estää koulunkäynnin. Opintie katkeaa ennen kuudetta luokkaa 82 prosentilla afgaanitytöistä. Afganistanin naisista jopa 88 prosenttia on lukutaidottomia.

Lue myös

Raiskattu meksikolaisnainen joutui itse syytetyksi

07.07.2014

Raiskattuja naisia syytetään usein "liiallisesta voimankäytöstä".

Vesi avuksi naisten silpomisen estämiseen?

30.06.2014

Tuoreen tutkimuksen mukaan naisia ei silvota alueilla, joilla on käytössä riittävästi vettä.

Espanja: Abortin kieltäminen tarkoittaa sen yksityistämistä

18.06.2014

Myös Suomi on noussut esiin Espanjan aborttikeskusteluissa, kertoo Raisa Musakka.