Lapsikuolleisuus lähes puolittunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsikuolleisuus lähes puolittunut

Lapsikuolleisuuden vähentämiseen tähtäävä vuosituhattavoite saavutetaan silti todennäköisesti 13 vuotta myöhässä, arvioivat YK-järjestöt.

Viime vuonna kuoli lähes kaksi kertaa vähemmän lapsia kuin parikymmentä vuotta sitten. Siitä huolimatta YK:n lapsikuolleisuuden vähentämiseen tähtäävä vuosituhattavoite laahaa yhä jälkijunassa, käy ilmi YK-järjestöjen ja Maailmanpankin tuoreesta raportista.

Raportin mukaan viime vuonna henkensä menetti 6,6 miljoonaa alle 5-vuotiasta, joista yli 40 prosenttia oli vastasyntyneitä. Vielä vuonna 1990 luku oli yli 12,5 miljoonaa. Vähenemisen taustalla on esimerkiksi äitien parempi ravitsemus ja koulutus sekä tehokkaampi ja halvempi hoito.

Lapsikuolleisuuden väheneminen on viime vuosina nopeutunut, mutta siitä huolimatta kehitys on liian hidasta, YK-järjestöt sanovat.

YK:n vuosituhattavoitteen mukaan lapsikuolemien pitäisi vähentyä vuoteen 2015 mennessä kaksi kolmannesta vuoden 1990 tasosta. Nykyvauhdilla tavoite saavutetaan luultavasti vasta vuonna 2028, arvioi Suomen UNICEF.

Lasten yleisimpiä kuolinsyitä ovat raportin mukaan keuhkokuume, ennenaikainen syntymä, hapenpuute synnytyksen aikana, ripuli sekä malaria. Hieman alle puolessa tapauksista taustalla on myös aliravitsemus. Monet kuolemat olisivat estettävissä esimerkiksi antibioottien ja imetyksen avulla.

Raportin mukaan eniten lapsia kuolee Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa toisaalta lapsikuolleisuuden väheneminen on viime vuosina nopeutunut. Esimerkiksi Etiopian, Liberian ja Malawin kaltaiset köyhätkin maat ovat leikanneet lapsikuolleisuutta jopa kahdella kolmasosalla. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia