Lehti: Pohjoiskorealaisia orjina Qatarin MM-kisatyömaalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lehti: Pohjoiskorealaisia orjina Qatarin MM-kisatyömaalla

Qatar on luvannut parantaa siirtotyöläisten asemaa, mutta edistys on ollut vähäistä.

Tuhannet pohjoiskorealaiset työskentelevät orjuuden kaltaisissa olosuhteissa Qatarissa, jossa valmistellaan jalkapallon MM-kisoja, kertoo brittilehti The Guardian.

Lehden mukaan Pohjois-Korean hirmuhallinto saa jopa yli 90 prosenttia siirtotyöläisten tuloista, vaikka työläisten on annettu ymmärtää, että he saavat palkkansa palattuaan kotiinsa keskimäärin kolme vuotta kestävän komennuksensa jälkeen.

Pohjoiskorealaisia työskentelee lehden mukaan neljällä rakennustyömaalla Lusail Cityn työmaalla, jonne rakennetaan vuonna 2022 pidettäviä jalkapallon MM-kisoja. Stadiontöissä heitä ei tiedetä olevan.

Pohjois-Korea lähettää Qatarin lisäksi siirtotyöläisiä myös Venäjälle, Kiinaan, Mongoliaan ja muihin Lähi-idän maihin. Syynä on maan kipeä tarve saada ulkomaanvaluuttaa.

Uudistukset hitaita

Qatarissa siirtotyöläisten osuus koko työvoimasta on yli 90 prosenttia. Maa on saanut viime vuosina paljon kritiikkiä työläisten surkeista oloista. Guardian ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International paljastivat viime vuonna siirtotyöläisten riistoa ja kuolemia.

Siirtotyöläisiä koskee esimerkiksi paheksuttu kafala-järjestelmä, jossa heillä on oltava isäntä. Ilman isännän lupaa ei voi poistua maasta eikä vaihtaa työpaikkaa. Siirtolaiset myös työskentelevät vaarallisissa oloissa, asuvat kurjasti, kohtaavat fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa, saavat surkeaa tai olematonta palkkaa ja tekevät ylipitkiä päiviä.

Qatar palkkasi toukokuussa lakifirman tutkimaan tilannetta ja ilmoitti pian sen jälkeen muun muassa tekevänsä kafala-järjestelmään korjauksia.

Amnestyn tänään julkaiseman raportin mukaan puolen vuoden aikana on edetty kuitenkin vain vähän, jos lainkaan.

"Aika loppuu pian. Qatar voitti neljä vuotta sitten MM-kisakilvan ja asetti itsensä valokeilaan. Tähän mennessä sen reaktiot siirtotyövoiman hyväksikäyttöön ei ole ollut juuri muuta kuin lupauksia toimista ja lakiluonnoksia", sanoo Amnestyn siirtolaisasiantuntija Sherif Elsayed-Ali.

Myös kansainvälistä jalkapalloliitto Fifaa on aiemmin kritisoitu kisojen antamisesta Qatarille. Kisojen siirtoa onkin harkittu, mutta lähinnä maan kuuman säätilan sekä korruptioepäilyiden takia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia