Liberialainen baby blues | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Liberialainen baby blues

Patricia Kollie häädettiin koulusta, koska hän tuli raskaaksi.

Patricia Kollien pitäisi olla koulussa, mutta sen sijaan hän jauhaa kotonaan puumorttelissa kassavan lehtiä. Hänen vartalonsa on hieman turvonnut ja mekko kiristää vatsan kohdalta.

Kollien koti sijaitsee Gbarngassa 164 kilometrin päässä maan pääkaupungista Monroviasta. Kodista on vain viiden minuutin matka Pyhän Markuksen koululle, jossa 21-vuotias Patricia Kollie käy 11. luokkaa.

Hän on vielä koululainen, sillä Liberian koululaitos romahti vuonna 2003 päättyneen, 14 vuotta kestäneen sisällissodan aikana. Nyt Kollien koulunkäynnin on keskeyttänyt raskaus, mutta ei hänen omasta tahdostaan.

"Viisi meidän ryhmästä oli raskaana. Meidät pyydettiin kansliaan ja sanottiin, että odotat lasta ja koska katsot olevasi aikuinen, mene kotiin. En voi pitää sinua koulussani", Kollie selittää.

Hän kertoo rukoilleensa rehtori Peter Juteelta, että saisi jäädä yksityiseen kouluun. Jutee kieltäytyi ja vetosi siihen, että raskaaksi tuleminen estää koulun sääntöjen mukaan opiskelun. Kollie pääsee takaisin kouluun vasta, kun lapsi on syntynyt.

Liberian koululainsäädännössä raskaana olevia tyttöjä ei mainita.

Teiniraskaudet tuiki tavallisia

Etenkin syrjäseuduilla tyttöjen opintiellä on lukuisia kompastuskiviä. Koulujen vähäisyyden ja rahanpuutteen lisäksi esteitä muodostavat perinteet. Huhtikuussa Pohjois-Liberian Mahin alueella yli sata tyttöä haettiin pakolla koulusta osallistumaan perinteiseen initiaatioriittiin. Joissain kouluissa tytöt ympärileikataan ja heitä "valmistellaan avioelämään".

Kun Ellen Johnson Sirleaf, Afrikan ensimmäinen naispresidentti, puhui tyttöjen kansallisen koulutusohjelman julkistamistilaisuudessa 2006 hän sanoi, että tyttöjen koulutus tulee muodostamaan Liberian kehityksen kivijalan. Peruskoulu on nyt ilmainen, pakollinen ja hallitusohjelman mukaan kaikkien ulottuvilla vuoteen 2015 mennessä. Koulua käyvien osuus onkin kolmessa vuodessa noussut yli 50 prosentilla. Sirleafin visiosta ollaan silti vielä kaukana.

Yksi syy tyttöjen valumiseen pois koulusta ovat teiniraskaudet. Brittiläinen Pelastakaa Lapset raportoi, että joka kolmas liberialainen tyttö saa lapsen ennen 20 ikävuottaan. Liberian yleisin rikos on raiskaus, yleisin uhri 10–14-vuotias tyttö.

Lukukausimaksu kelpasi

Patricia Kollie on esimerkkitapaus koulutusta janoavasta tytöstä. Hän kertoo tulleensa raskaaksi, koska tarvitsi mieheltä taloudellista tukea. "Mies, jolle olen raskaana, auttoi minua", hän vakuuttaa.

Nyt tilanne on kaatunut päälaelleen: raskautensa vuoksi Kollie ei pääse hyödyntämään lukukausimaksuja, jotka lapsen isä hänen puolestaan maksoi. Yksityisessä koulussa lukukausimaksu on noin 90 euroa, liberialaisvirkamiehen kuukausipalkan verran.

Seksi rahaa vastaan ei ole epätavallista. Pelastakaa Lasten tutkimuksen mukaan jopa neljä viidestä koulutytöstä sodanjälkeisessä Liberiassa on harrastanut maksullista seksiä kustantaakseen itselleen koulutuksen.

Patricia Kollie ja hänen neljä kohtalontoveriaan ehtivät maksaa lukukausimaksunsa ennen kuin saivat kuulla erottamisestaan. Eivätkä vahingossa, Kollie arvelee.

Vauvojen synnyttyä he joutuvat aloittamaan kouluvuoden alusta ja hankkimaan rahat lukukausimaksuun uudelleen.

Liberia

  • Valtio Länsi-Afrikassa
  • Asukkaita 4,1 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 83,7 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 59,1 %
  •  Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 182/187                                                                                     (Lähde: YK)   

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia