Libya hoipertelee täyden sekasorron partaalla
Kaksi erillistä parlamenttia, satoja aseellisia ryhmittymiä ja nyt myös tunnistamattomien ulkovaltojen yllätysiskuja osana pahenevaa sisällissotaa.
Libyan koko kesän jatkuneissa väkivaltaisuuksissa tapahtui tällä viikolla käänne pahempaan, kun ulkomaisten sotilaskoneiden raportoitiin tiputtaneen pommeja Tripolissa.
Ensitietojen mukaan operaatiosta vastasivat Yhdistyneiden Arabiemiraattien ja Egyptin ilmavoimat, mutta maat ovat virallisesti kieltäneet osallisuutensa iskuihin.
Ulkovaltojen osallistumisen maan sisäisiin levottomuuksiin pelätään kärjistävän kesällä alkanutta poliittista ja sotilaallista kriisiä. Maassa on käyty heinäkuun lopusta alkaen kiivaita taisteluja eri aseryhmittymien välillä, jotka kiistelevät kesäkuussa järjestettyjen vaalien lopputuloksesta sekä alueellisesta vallast
Kesäkuun vaaleissa vuodesta 2012 väliaikaista parlamenttia hallussaan pitäneiden islamististen puolueiden osuus pienentyi merkittävästi.
Viimeisimmät suurtaistelut on käyty Tripolin lentokentästä, jonka Misratan kaupungista tulleet islamistijoukot ottivat Zintanin kaupungin. Erillisiä taisteluja on nähty myös Bengazissa, jossa paikalliset ryhmittymät kamppailevat öljyntuottajapääkaupungin hallinnasta.
Maassa arvioidaan olevan yhteensä noin erilaista 350 aseellista ryhmittymää, jotka ovat käytännössä kilpailleet vallasta sen jälkeen, kun Muammar Gaddafi syrjäytettiin sotilasliitto Naton avulla vuonna 2011.
Maan poliittista sekasortoa havainnoi, että Libyalla on kaksi erillistä hallitusta ja parlamenttia.
Libyan vaaleilla valittu parlamentti ja hallitus työskentelee tällä hetkellä yli 1000 kilometrin päässä pääkaupungista. Tripolissa sen sijaan vallasta pitää edelleen kiinni väliaikainen kansalliskongressi.
Pitkään jatkuneiden levottomuuksien tuloksena Libyan öljyntuotanto ei ole päässyt lähellekään vuoden 2011 vallankumousta edeltänyttä tasoa, ja on käytännössä romahtanut murto-osaan viimeisimpien taistelujen seurauksena.
Monet EU-maat, kansainväliset järjestöt ja YK ovat vetäytyneet maasta. Esimerkiksi EU:n rajavalvontavirasto Frontexin suuroperaatio Libyassa työskentelee tällä hetkellä Tunisiasta käsin. Libya on tärkein kauttakulkumaa EU:n alueelle pyrkiville siirtolaisille. EU:n mukaan unioniin on saapunut tämän vuoden aikana noin 100 000 henkeä.
YK:n turvallisuusneuvosto päätti keskiviikkoisessa tapaamisessa asettaa pakotteita Libyalle ja kehotti kaikkia osapuolia asettumaan neuvottelupöydän ääreen.
Kommentit
Libyan sekasorrosta, jossa tuhottiin tietoisesti huippu etuineen toimiva ja vakaa varainen valtio. Vaikka vallan ottanut Gadaffi, niin piti enemmän kansalaistensa puolta kuin Saudi- Arabian nyky hallinto,Yhdysvaltain liittolaisena!
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia