Likaisia keinoja Länsirannan maakiistoissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Likaisia keinoja Länsirannan maakiistoissa

Juutalaissiirtokunnasta valunut viemärivesi tärveli palestiinalaisten viiniviljelmät ja saastutti pohjavettä Beit Ummarissa.

Juutalaissiirtokunnasta valunut viemärivesi tärveli palestiinalaisten viiniviljelmät ja saastutti pohjavettä Beit Ummarissa.

Tapaus ei ole ainoa Israelin miehittämällä Länsirannalla eikä myöskään vahinko, palestiinalaiset sanovat.

Länsirannan miehitysalueiden israelilaishallinto syyttää viemärin tulvimisesta sähkökatkosta läheisessä Kfar Etzionin juutalaissiirtokunnassa.

"Asialla ei ole mitään tekemistä sähkökatkon kanssa, putki avattiin tarkoituksella", vakuuttaa brittiläinen aktivisti, joka on tehnyt dokumenttia palestiinalaiskylästä usean kuukauden ajan.

Samaa sanovat palestiinalaiset, jotka katselevat Sabarnehin perheen tuhoutunutta viinitarhaa. Heidän mukaansa kyse on siirtokuntalaisten harjoittamasta sabotaasista.

Israelin sotilaat ovat tehneet useita yöllisiä ratsioita Beit Ummariin viime aikoina. Pidätetyksi on joutunut aktivisteja, jotka ovat järjestäneet väkivallattomia protesteja maitaan valtaavia siirtokuntalaisia vastaan.

Myös Länsirannan pohjoisosassa sijaitsevassa Bruqinin palestiinalaiskylässä sattui edellisviikolla epäilyttävä viemärivuoto, joka turmeli pohjavettä ja viljelyksiä. Sen aiheutti Arielin siirtokunta.

Likaista vesisotaa

Vesi on muutenkin ongelma Länsirannan 2,5 miljoonalle palestiinalaiselle, jotka saavat käyttöönsä vain 17 prosenttia alueen pohjavedestä.

Loppu vesi kanavoidaan Israeliin sekä Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin asettuneiden puolen miljoonan juutalaisen käyttöön.

Palestiinalaisten jätevesistä 90 prosenttia jää käsittelemättä, ja vain viidennes heidän asumuksistaan on viemäriverkossa, israelilainen ihmisoikeusjärjestö B'tselem raportoi viime vuonna.

Israelin Länsirannalle perustamasta 121:stä laittomasta siirtokunnasta vain 81 on viemäriverkossa. Lisäksi yli puolet paisuvien siirtokuntien puhdistamoista on liian pieniä ja huonosti varustettuja.

Seurauksena on jatkuvia toimintahäiriöitä ja vuotoja. Koska useimmat siirtokunnat sijaitsevat kukkuloilla ja rinteillä, jätevesi valuu laaksojen palestiinalaiskyliin.

Israel pesee kätensä vedenpuhdistuksesta

Pohjaveden saastuminen ei koettele siirtokuntalaisia, jotka saavat vetensä Israelin juomavesiverkosta. B'tselemin mukaan Israel on jättänyt miehitysalueen jätevedenpuhdistamot heitteille.

"Palestiinalaishallinto juuttuu loputtomaan lupabyrokratiaan yrittäessään kunnostaa niitä tai rakentaa uusia", raportin laatinut Eyal Hareuveni sanoo.

Länsirannan neljästä jätevedenkäsittelylaitoksesta on toiminnassa enää yksi, Ramallahissa sijaitseva.

Länsiranta on jaettu alueisiin A, B ja C. A on palestiinalaisten hallinnassa, B:tä hallitaan yhdessä ja Israel isännöi C:tä, joka kattaa 60 prosenttia alueesta.

A ja B on rakennettu lähes täyteen, mutta palestiinalaiset eivät voi pystyttää vedenpuhdistamoa C:hen ilman Israelin lupaa.

"Olemme toimittaneet kaikki pyydetyt paperit saadaksemme rakentaa puhdistamon Tulkaremiin, mutta odotamme yhä lupaa", Issa Mussa palestiinalaishallinnosta kertoo.

Politiikkaa viemäreistä

Vuoden 1993 Oslon rauhansopimuksen nojalla perustettiin Israelin ja palestiinalaishallinnon yhteinen vesikomitea.

Sen kiistanaiheisiin kuuluu Israelin vaatimus, että juutalaissiirtokuntien viemärit yhdistetään palestiinalaisten jätevedenpuhdistamoihin.

Palestiinalaiset vastustavat ehdotusta, joka heidän mielestään pyrkii ikuistamaan laittomat siirtokunnat. Israel jatkaa painostustaan estämällä palestiinalaisia rakentamasta puhdistamoja lupabyrokratian avulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia