Maailman hiilidioksidipäästöt jälleen ennätyskorkealla

27.03.2012

 

(Kuva: Dave Sag / cc 2.0)(Kuva: Dave Sag / cc 2.0)Maailman hiilidioksidipäästöjen määrä on noussut ennenäkemättömän korkealle tasolle, kertovat australialaiset tutkijat. Australian tieteen ja teollisuuden tutkimuslaitos CSIRO:n ja Australian Ilmatieteen laitoksen raportin mukaan nykyistä ilmastoa "ei voida selittää yksin luonnollisista syistä johtuvaksi".

Vuonna 2011 ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli mittausten mukaan 390 ppm, mikä oli tutkijoiden mukaan korkein arvo 800 000 vuoteen. Hiilidioksidihiukkasten isotooppi-profiilit osoittavat korotuksen johtuvan pääosin fossiilisten polttoaineiden käytöstä, tiedemiehet sanovat.

CSIRO:n ilmastotutkija Paul Fraser ennustaa tason nousevan yli 400:n ppm seuraavan viiden vuoden aikana energian kysynnän lisääntymisen myötä.

"Näimme notkahduksen hiilidioksidipäästöissä maailmanlaajuisen talouskriisin aikana, mutta se aika on nyt ohi", sanoo CSIRO:n pääjohtaja Megan Clark. "Tasot on nyt kääntyneet nousuun odotusten mukaisesti.”

Raportti keräsi havaintoja tuhansista eri tutkimuksista, kartoittaen mittauksia ilman ja veden lämpötiloista sekä merenpinnan tasosta.

Raportin mukaan Australian keskilämpötila on nyt noin asteen korkeampi kuin sata vuotta sitten, ja äärimmäiset sääilmiöt, rankkasateet ja puskapalot ovat yleistyneet ympäri maata. Viime vuoden lukujen perusteella globaali merenpinta on noussut 1880-luvulta keskimäärin noin 21 sentin verran.