Maailman ruuantuotannon kasvu hidastumassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman ruuantuotannon kasvu hidastumassa

FAO:n ja OECD:n maatalouskatsauksen mukaan ruuan hinta tulee jäämään historiallisten keskiarvojen yläpuolelle.

Maailman maataloustuotanto kasvaa seuraavien kymmenen vuoden ajan, mutta ei yhtä paljon kuin tähän asti.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan globaali maataloustuotanto kasvaa vuosittain noin 1,5 prosenttia vuosina 2013–2022. Viimeksi kuluneella vuosikymmenellä kasvua oli 2,1 prosenttia vuodessa.

Syynä kasvun hidastumiseen ovat järjestöjen julkaiseman maatalouskatsauksen mukaan esimerkiksi nousevat tuotantokustannukset, resurssipula, ympäristöongelmat sekä se, ettei maatalouteen käytettävissä oleva maa laajene enää entistä tahtia.

Raportissa arvioidaan, että ruuan hinta jää historiallisten keskiarvojen yläpuolelle, koska tuotanto kasvaa aiempaa hitaammin ja kysyntä kasvaa.

Raportin mukaan ruuantuotannon näkymät ovat kuitenkin suhteellisen hyvät, mikäli globaali talous toipuu viime aikojen kriiseistään. Maataloustuotannon oletetaan kasvavan etenkin kehitysmaissa, joissa nykyinen markkinavetoisempi maatalous tarjoaa tärkeitä mahdollisuuksia, kuten investointeja ja tuotannon kasvattamista.

Raportissa kuitenkin muistutetaan, että tuotantovaje, hintojen heilahtelut ja häiriöt kaupassa ovat yhä uhka maailman ruokaturvalle. Esimerkiksi laaja kuivuus yhdistettynä alhaisiin varastoihin voi johtaa siihen, että ruuan hinta nousee jopa 15–40 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia