Maailman tila 2013: Kestävä kehitys edellyttää nopeita toimia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman tila 2013: Kestävä kehitys edellyttää nopeita toimia

Worldwatchin vuosittain ilmestyvä raportissa pohditaan tänä vuonna kestävän kehityksen keinoja ja mahdollisuuksia pelastaa maailma.

Worldwatch -instituutin Maailman tila 2013 -raportissa pohditaan, miten kestävä kehitys voidaan saavuttaa nopealla suunnanmuutoksella. Raportin kirjoittajien mukaan tähän tarvitaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja ja kulttuurista murrosta kohti kestävämpää kulutusta.

Suomessa viime viikolla vierailleen instituutin pääjohtajan mukaan jatkuva talouden ja kulutuksen kasvu eivät voi toimia yhdessä kestävän tulevaisuuden kanssa.

"Puhe kestävästä kehityksestä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Mitä termillä todellisuudessa tarkoitetaan ja onko kyse vain päälle liimatusta sanahelinästä?", pohtii Robert Engelman. "Valitettavan usein on kyse viherpesusta ja tyhjistä lupauksista."

Instituutin mukaan kestävä kehitys tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa.

"Jotta kestävyyden käsitteellä olisi merkitystä, se on sidottava täsmällisiin määritelmiin, mitattaviin seikkoihin ja aikajänteeseen", sanoo Engelman.

Engelman muistuttaa, että monien tutkijoiden mukaan maapallon kantokyky on jo ylitetty. Kyse on nyt siitä, miten muuttaa kehityskulku mahdollisimman nopeasti.

"Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden kulutus pitäisi pikimmiten lopettaa, jotta niitä säästyy myös tuleville sukupolville. Aurinko-, tuuli- ja maalämpöenergiaa ei vielä hyödynnetä tarpeeksi, vaikka juuri niissä piilee kestävän kehityksen mahdollisuus."

Raportissa todetaan, että muutokseen vaaditaan myös aktiivista ympäristöliikettä sekä kestävän kulutusmallin omaksumista maailmanlaajuisesti. "Tarvitaan kulttuurista muutosta, jossa äärimmäisen rikastumisen sijaan arvostetaan läheisiä sekä esimerkiksi hyvää koulutusta ja terveydenhuoltoa", sanoo Engelman.

"Uskon kuitenkin siihen, että ihmiskunta kykenee tosi paikan tullen toimimaan yhdessä maapallon pelastamiseksi", hän jatkaa.

Engelman esiintyi raportin suomenkielisen painoksen julkaisutilaisuudessa viime viikolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia