Maapallo voisi ruokkia kolme miljardia ihmistä enemmän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maapallo voisi ruokkia kolme miljardia ihmistä enemmän

Maatalouden tehostaminen lisäisi ruuantuotantoa ilman, että maata ja vettä tarvittaisiin nykyistä enemmän, sanovat tutkijat.

Maatalouden tehostaminen ruokkisi kolme miljardia ihmistä nykyistä enemmän ja pienentäisi ympäristöjalanjälkeä ilman, että viljelymaata ja vettä tarvittaisiin lisää, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Science-lehdessä julkaistussa Minnesotan yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin 17:ää tärkeää viljelykasvia, kuten riisiä, vehnää ja maissia.

Tutkimuksen mukaan viljelysmaan koko potentiaalia ei vieläkään käytetä, vaan monissa osissa maailmaa tuotetaan paljon vähemmän ruokaa kuin olisi mahdollista. Jos vain puolet tästä kuilusta paikattaisiin tärkeimmillä alueilla, ruokaa olisi 850 miljoonalle ihmiselle, tutkimuksessa lasketaan.

Tutkijat peräänkuuluttavat myös maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamista puuttumalla metsien häviämiseen, riisintuotantoon ja lannoitteiden käyttöön. Esimerkiksi lannoitteita ylikäytetään: typpituotteista 60 prosenttia ja fosforituotteista lähes 50 prosenttia ylittää sen, mitä viljelykasvien kasvattamiseen tarvitaan, tutkijat sanovat.

Tutkimuksen mukaan myös ruokajätettä sekä lihansyöntiä pitäisi vähentää. Nykyisin esimerkiksi eläimille syötettävät viljelykasvit riittäisivät neljän miljardin ihmisen ruokkimiseen.

Suurimmat mahdollisuudet maatalouden tehostamiseen ovat tutkimuksen mukaan Euroopan ohella Kiinassa, Intiassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Indonesiassa ja Pakistanissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia