Mali romahti epäonnistuneiden valtioiden listauksessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mali romahti epäonnistuneiden valtioiden listauksessa

Suomi on jälleen maailman onnistunein valtio, käy ilmi tuoreesta Failed States Index -julkaisusta.

Konflikteista kärsivät maat ovat jälleen kansainvälisen epäonnistuneiden valtioiden indeksin kärjessä. Somalia, Kongon demokraattinen tasavalta, Sudan ja Etelä-Sudan luokitellaan tuoreessa Failed States Indexissä maailman epäonnistuneimmiksi valtioiksi.

Foreign Policy -lehden ja Fund for Peace -järjestön vuosittain julkaisemassa indeksissä pisteytetään maailman maita esimerkiksi väestöpaineiden, pakolaisuuden, köyhyyden ja turvallisuuden kaltaisissa kategorioissa. Ensimmäisellä sijalla oleva maa on maailman epäonnistunein, ja sillä on myös eniten pisteitä.

Tänä vuonna sekä pistemääräänsä että sijoitustaan on huonontanut eniten Mali, joka on kärsinyt konfliktista vuoden 2012 alusta asti. Mali on nyt maailman 38:nneksi epäonnistunein valtio – vielä viime vuonna sen sijoitus oli 79. Onnistujiin puolestaan kuuluvat eniten pistemääräänsä laskenut, maanjäristyksestä toipuva Japani sekä eniten sijoitustaan laskenut Indonesia.

Suomi on vuodesta 2005 asti julkaistun indeksin 178:s eli onnistunein valtio.

Analyysin mukaan indeksin kärki on masentavan samanlainen aiempiin vuosiin verrattuna, mutta mukaan mahtuu myös hyviä uutisia. Esimerkiksi Somalia on onnistunut laskemaan pistemääräänsä, toisin kuin useimmat muut hauraat valtiot. Uudistuksia tehnyt Burma puolestaan on laskenut viisi sijaa indeksissä sijalle 26.

Arabikevät herätti paljon toiveita, mutta monen valtion kohdalla se on tarkoittanut epävakautta. Esimerkiksi Tunisia on viime vuodesta noussut sijalta 94 sijalle 83.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia