Mekong-maat pysäyttivät kiistanalaisen patohankkeen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mekong-maat pysäyttivät kiistanalaisen patohankkeen

Suomalaisen Pöyryn tytäryhtiön suosittelema hanke jäädytettiin jo toisen kerran.

Mekongin jokikomission jäsenmaat ovat pysäyttäneet Pohjois-Laosiin suunnitellun Xayaburin patohankkeen, kertoo Kepa.fi. Komissioon kuuluvat maat sopivat, että padon vaikutuksista tehdään vielä lisäselvityksiä.

Xayaburin alueelle Mekong-joen alajuoksun pääuomaan on suunniteltu suurpatoa, jonka sähkö myytäisiin Thaimaahan. Rakentamista lykättiin nyt kuitenkin jo toisen kerran tänä vuonna, kun Laosin, Thaimaan, Kambodžan ja Vietnamin ministerit sopivat, että ne kunnioittavat Mekong-sopimusta.

Sopimuksen mukaan taloudellinen kehitys ei saa vaarantaa alueen ekologista kestävyyttä tai ihmisten elinkeinojen kestävyyttä.

Päätös sai kiitosta kansalaisjärjestöiltä ja Mekongin varren yhteisöiltä, jotka vaativat Laosia lopettamaan padonrakennuksen valmistelutyöt.

Laosin hallitus palkkasi aiemmin suomalaisen Pöyryn tytäryhtiön Pöyry Energy AG:n tekemään selvityksen padosta. Se suositti rakentamista, vaikka samalla totesi, että tiedot padon vaikutuksista kalastoon, ekosysteemeihin ja jokisedimenttien liikkeisiin ovat puutteelliset.

International Rivers -järjestön mukaan pato muuttaisi Mekong-joen monimuotoista ekosysteemiä lopullisesti ja vaikuttaisi suoraan 202 000 ihmisen elämään joen ekologian ja kalastuksen muuttuessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia