Meksikon osavaltioon hälytystila naisten murhien vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikon osavaltioon hälytystila naisten murhien vuoksi

Niin kutsuttu gender-hälytys vaatii viranomaisia ryhtymään konkreettisiin toimiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Meksikoon kuuluva Mexicon osavaltio on ottanut käyttöön niin sanotun gender-hälytystilan osavaltion naisten ja tyttöjen murhien ja näiden katoamisten vuoksi.

Brittiläisen Guardian-lehden mukaan gender-hälytys annettiin 11:ssa Mexicon osavaltiossa, joka tunnetaan myös nimellä Edomex. Meksikolaisen naisten murhia tutkivan järjestön mukaan osavaltiossa murhattiin vuosina 2011–2012 ainakin 448 tyttöä ja naista ja 1 258 katosi.

Gender-hälytys tarkoittaa, että viranomaisten on tutkittava perusteellisesti naisiin kohdistuvan väkivallan syyt ja ryhdyttävä konkreettisiin toimiin sen kitkemiseksi. Mekanismi otettiin laissa käyttöön vuonna 2007, mutta sitä on tähän mennessä käytetty vain kerran.

Guardianin mukaan uhrien läheiset ja aktivistit ovat jo pitkään vaatineet toimia Mexicon naisten murhien ehkäisemiseksi, mutta viranomaiset ovat vaatineet enemmän todisteita siitä, että syynä murhiin on juuri naisviha, eikä maan väkivaltainen huumesota. Hälytystilaa pyytänyt kuvernööri Eurviel Ávila on aiemmin vähätellyt ilmiötä, ja nyt hänen uskotaankin tekevän jo vuoden 2018 presidentinvaalien vaalityötä.

Meksiko tunnetaan myös kansainvälisissä raporteissa yhtenä maailman vaarallisimmista maista naisille, ja ilmiötä on kutsuttu jopa pandemiaksi. Syynä naisiin kohdistuvaan väkivaltaan pidetään esimerkiksi rankaisemattomuutta, sovinistista kulttuuria sekä väkivaltaista huumesotaa. Meksikolaisen naisten murhia tutkivan järjestön mukaan vuosina 2012–2013 maassa murhattiin lähes 4 000 naista, mutta vain harva tapaus päätyi tutkintaan.

Vain paria päivää ennen gender-varoituksen käyttöönottoa Meksikossa annettiin pisin koskaan annettu tuomio naisten murhasta. Viisi miestä tuomittiin 697 vuoden vankeuteen 11 naisen taposta Chihuahuan osavaltiossa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia