Meksikon poliisi hankkii edelleen tunnustuksia kiduttamalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikon poliisi hankkii edelleen tunnustuksia kiduttamalla

Amnestyn mukaan rikoksesta epäiltyjen kiduttaminen on lisääntyneet merkittävästi nykyisen hallituksen aikana.

Amnesty Internationalin uuden raportin mukaan Meksikossa rikoksista epäillyt joutuvat edelleen usein vangituiksi ja oikeuteen todistuslausuntojen pohjalta, jotka on saatu kiduttamalla ja väkivallalla.

Viime vuonna Meksikon ihmisoikeusneuvosto sai 1669 raporttia viranomaisten tekemistä kidutuksista ja väkivallasta. Määrä on kasvanut jatkuvasti viime vuosien aikana. Epäiltyjä voidaan Meksikossa pitää kuulusteltavina jopa 80 päivää ennen kuin heitä vastaan nostetaan joko syytetään tai heidät vapautetaan.

Järjestö vaatiikin Meksikon hallitusta puuttumaan viranomaisten käyttämään väkivaltaan ja kidutuksiin, jotka ovat lisääntyneet merkittävästi Felipe Calderónin hallinnon aikana.

"Ihmisoikeuksien suojelu on sivuutettu hallituksen yrittäessä torjua sotilaallisesti järjestäytynyttä rikollisuutta ja huumekartelleja", sanoo Amnesty Internationalin Meksikon tutkija Rupert Knox.

Yleensä pidätyksen aikana tehtyjä kidutuksia ei juurikaan tutkita, saati tuoda oikeuteen, vaikka laki kieltääkin väkivallan kuulusteluissa. Uhreilla ei Amnestyn mukaan ole käytännössä mitään mahdollisuutta saada korvauksia kohtelustaan.

Hiljattain myös Meksikon ylin oikeusaste totesi, että siviilejä vastaan tehdyt ihmisoikeusrikkomukset tulisi aina käsitellä oikeudessa.

Uusia pidätyksiä Jyri Jaakkolan tapauksessa

Vuonna 2010 Meksikossa surmansa saaneen suomalaisen Jyri Jaakkolan murhasta on annettu 12 uutta pidätysmääräystä puolisotilaalliselle ryhmän jäsenille, uutisoi lokakuun alussa meksikolaislehti Proceso. Murhasta pidätettiin jo reilu vuosi sitten Ubisort-ryhmän johtaja Rufino Hernández Juárez, mutta asian käsittely ei ole vielä edennyt oikeuteen.

Jyri Jaakkola oli kehitysmaa-aktivisti, joka sai surmansa eteläisessä Meksikossa, kun matkalla ollutta saattuetta vastaan hyökättiin. Suomi ja EU on vaatinut Meksikoa selvittämään tapauksen, mutta asia on edennyt hitaasti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia