Mepit äänestivät sitovan konfliktimineraalisääntelyn puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mepit äänestivät sitovan konfliktimineraalisääntelyn puolesta

Parlamentti asettui komission löysempää kantaa vastaan ja vastusti myös liike-elämän lobbareita.

Euroopan parlamentti haluaa luoda EU:hun sitovan sääntelyn niin sanottujen konfliktimineraalien pääsyn estämiseksi markkinoille. Eilen äänestyksessä hyväksytyn ehdotuksen mukaan konfliktialueiden mineraaleja hyödyntävien yritysten olisi osoitettava mineraalien tulevan sertifioiduista kaivoksista, jotka eivät ruoki konflikteja.

Esitys on iso muutos verrattuna Euroopan komission viimevuotiseen ehdotukseen, joka kannatti vapaaehtoista sääntelyä. Se tiukentaa myös viimekuista kansainvälisen kaupan valiokunnan ehdotusta, joka olisi tehnyt sertifioinnista pakollista vain sulattamoille ja jalostamoille.

Mikäli parlamentin ehdotus tulee voimaan, sääntely koskisi kaikkia maahantuojia sekä myös kuluttajatuotteita valmistavia yrityksiä, jotka hyödyntävät kultaa, tantaalia, volframia tai tinaa. Näin se ulottuisi jopa 880 000:een kuluttajatuotteita valmistavaan yritykseen.

Mineraalikaupan arvellaan kiihdyttävän konflikteja ainakin 27:ssä Afrikan maassa sekä myös muualla maailmassa. Tunnetuin on Kongon demokraattinen tasavalta, jossa kapinallisryhmät pitävät hallussaan kaivoksia.

Järjestöt ovat iloinneet päätöksestä. Ihmisoikeusjärjestöjen Amnesty International ja Global Witness mukaan parlamentti on tehnyt esityksellään historiaa.

"Mepit ovat äänestäneet laista, joka muuttaisi oikeasti konfliktimineraalista kärsivien elämää. Vaikka isot yritykset yrittivät heikentää lainsäädäntöä, mepit ovat selvästi asettautuneet vahvan ja sitova lain kannalle", iloitsee Michael Gibb Global Witness -järjestöstä.

Sen sijaan konservatiivipuolueet ovat olleet huolissaan sääntelyn vaikutuksesta pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, ja myös isot yritykset lobbasivat sääntelyä vastaan, kertoo EurActiv-uutissivusto.

Seuraavaksi esityksestä keskustellaan jäsenvaltioiden ja Euroopan komission kanssa. Koska esitys on käytännössä suoraan komission kannan vastainen, neuvotteluista uskotaan tulevan tiukat ja johtavan mahdollisesti kompromisseihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia