Montenegron pride-kulkuetta kivitettiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Montenegron pride-kulkuetta kivitettiin

Jopa 2 000 poliisin joukko turvasi 150 osallistujan marssia kaupungin läpi viime sunnuntaina.

Viime viikonloppuna Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa järjestettyä pride-kulkuetta vastaan hyökättiin kivin ja palopommein, kertovat uutislähteet. Jopa 2 000 poliisin joukko onnistui väkivaltaisuuksista huolimatta turvaamaan 150 osallistujan marssin kaupungin läpi.

"Homoseksuaalit eivät ole enää näkymättömiä Montenegrossa. Tästä päivästä lähtien kadut kuuluvat myös meille", marssin järjestäjiin kuulunut Danijel Kalezik kertoi Reutersille.

Väkivaltaisuuksia oli odotettu, sillä väkijoukot kävivät marssijoiden kimppuun myös aiemmin kesällä järjestetyllä maan ensimmäisellä pride-marssilla Budvassa.

Podgorican poliisi käytti arviolta 1 500 vastamielenosoittajan joukkoa vastaan kyynelkaasua ja pidätti 60 ihmistä. Yhteenotossa loukkaantui yhteensä noin 60 vastamielenosoittajaa ja poliisia.

Kulkueeseen osallistui myös ihmisoikeusaktivisteja, toimittajia sekä Montenegron ihmis- ja vähemmistöoikeusministeri. Marssin järjestäminen ja viranomaisten toiminta sen yhteydessä ovat saaneet kiitosta seksuaalivähemmistöjen kansainväliseltä järjestöltä ILGA:lta sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen HLBT-raportoija Robert Biedrońilta.

"Toivon, että Montenegron viranomaisten päättäväisyys pride-kulkueen mahdollistamiseksi toimii inspiraation lähteenä koko Balkanin alueelle, jossa HLBT-ihmisten oikeuksia järjestää mielenosoituksia on usein rikottu", Biedroń toteaa.

Kulkueiden turvaamisen katsottu edistävän EU-jäsenyyttä hakevan Montenegron mahdollisuuksia edetä jäsenneuvotteluissa. Maan ortodoksinen kirkon piiristä on esitetty seksuaalivähemmistöjen oikeuksien vastaisia kommentteja, ja mielipidetutkimusten mukaan yli 70 prosenttia montenegrolaisista pitää homoseksuaalisuutta sairautena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia