MSF huolissaan Afganistanin tulevaisuudesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

MSF huolissaan Afganistanin tulevaisuudesta

Kansainvälisten joukkojen poistuminen ei auta Afganistanin humanitaaristen ongelmien hoitoa, ennustaa Lääkärit ilman rajoja.

Kansainvälinen Lääkärit ilman rajoja -järjestö arvioi Afganistanin turvallisuustilanteen heikentyvän ja samalla humanitaarisen avun tarpeen kasvavan Nato-johtoisten Isaf-joukkojen poistuessa.

Ensi vuoden aikana toteutettavan vetäytymisen myötä Afganistanista poistuu  joukkojen mukana myös merkittävä määrä rahaa, toteaa MSF:n Afganistanin koordinaattori Renzo Fricke.

Yksi merkittävä muutos on myös useiden klinikoiden ja sairaaloiden sulkeutuminen, joiden ylläpidosta ovat vastanneet Afganistaniin joukkoja lähettäneet maat, Fricke sanoo.

Järjestön mukaan Afganistan on edelleen osittaisessa sotatilassa, mistä johtuen terveydenhuollon ja muiden vastaavien palvelujen saatavuus on monin paikoin erittäin vaikeaa.

Fricke arvostelee myös avun kohdentamista Afganistanissa. Käytössä on ollut miljardeja dollareita rahaa, mutta apua ei ole kohdennettu afganistanilaisten tarpeiden, vaan konfliktiin osallistuneiden maiden kansallisten turvallisuustarpeiden sekä ulkopoliittisten päämäärien mukaan, sanoo Fricke.

Kansainvälisten joukkojen osallistuminen humanitaarisen avun jakeluun ja esimerkiksi klinikoiden rakentamiseen on myös hämärtänyt sotilaiden ja humanitaaristen järjestöjen välistä eroa. Se on myös vaikeuttanut MSF:n kaltaisten puolueettomien järjestöjen toimintaa, hän kritisoi.

Yksi osoitus turvallisuustilanteen heikentymisestä on myös se, että afganistanilaisia poliiseja kuolee noin sata viikossa, kertoo Reuters. Viime viikolla Afganistanin sisäministeri Umer Daudzai kertoi, että maaliskuun jälkeen lähes 1 800 poliisia on kuollut pääosin tienvarsipommien räjaytyksissä. Aikaisemmin poliiseja kuoli saman verran vuodessa.

Kuolemantapausten korkea määrä on Reutersin mukaan syy siihen, että Kabulin hallitus on lopettanut poliisin uhrilukujen säännöllisen julkistamisen, eikä armeijan tappioista tiedoteta lainkaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia