Myanmarin rohingat kahden tulen välissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myanmarin rohingat kahden tulen välissä

YK:n edustajan mukaan Myanmar toteuttaa etnistä puhdistusta häätäessään rohingoja maasta väkivalloin. Bangladesh puolestaan torjuu tulokkaita kovin ottein.

(IPS) -- Myanmarin rajaseudulla elävä rohingavähemmistö on jäänyt kahden tulen väliin. YK:n edustajan mukaan Myanmar toteuttaa etnistä puhdistusta häätäessään heitä maasta väkivalloin. Bangladesh puolestaan torjuu tulokkaita kovin ottein.

Levottomuudet alkoivat Myanmarin mukaan 9. lokakuuta, jolloin asemiehet tappoivat yhdeksän vartijaa maan raja-asemilla. Armeija lähetettiin Rakhinen rajamaakuntaan ja rohingamuslimien joukkohäädöt alkoivat.

Myanmar (entinen Burma) ei ole myöntänyt kansalaisuutta rohingoille, vaikka nämä ovat asuneet maassa useiden sukupolvien ajan. Heitä väitetään laittomiksi maahanmuuttajiksi.

Rohingoiden Lontoossa toimiva Arno-järjestö arvioi marraskuun lopulla, että armeija oli tappanut yli 500 ihmistä, raiskannut satoja naisia ja polttanut yli 2 500 taloa. Hävityksen kohteena olivat myös koulut ja moskeijat.

Rakhinen noin miljoonasta rohingasta ainakin neljäsosa on joutunut pakenemaan, mutta buddhalaisten hallitsema Myanmar kiistää tehneensä mitään väärää.

Rajalla ilman ruokaa

Rajanaapuri Bangladeshissa on asunut vuodesta 1977 noin 300 000 rohingapakolaista, ja maa yrittää torjua uudet tulokkaat.

Amnesty International sanoo, että rohingat on pakotettu piileskelemään maiden rajaseudulla ilman ruokaa ja lääkkeitä. Bangladeshin sisäministerin Asaduzzaman Khanin mukaan jotkut pakolaiset onnistuvat ylittämään rajan vuoristossa.

Bangladeshin ihmisoikeuskomission mukaan rajan oli marraskuun lopulla ylittänyt salakuljettajien avulla noin 9 000 rohingaa. Lisäksi muutama tuhat on mennyt Kiinaan.

YK:n pakolaisvirasto UNHCR on vedonnut Bangladeshiin, että se pitäisi rajansa auki väkivaltaa pakeneville. Tulokkaiden käännyttämistä on kuitenkin jatkettu maalla ja merellä.

Bangladeshissa kuohuu

Bangladesh on kovistellut Myanmarin suurlähettilästä ja vaatinut maata lopettamaan häätötoimet Rakhinessa.

Bangladeshin suurin oppositiopuolue, entisen pääministerin Khaleda Zian johtama BNP on vaatinut hallitusta tarjoamaan pakolaisille humanitaarista suojaa ja apua.

UNHCR:n Bangladeshin maajohtaja John McKissick on syyttänyt Myanmaria etnisestä puhdistuksesta, jossa on tapettu aikuisia ja lapsia, raiskattu naisia sekä poltettu ja ryöstetty koteja.

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa järjestettiin 25. marraskuuta mielenosoitus, jossa vaadittiin rajan avaamista rohingoille. Mielenosoittajat polttivat Myanmarin lipun ja maata vuoden johtaneen Aung San Suu Kyin kuvan.

Passiivisuus rohinga-asiassa on himmentänyt rauhannobelisti Suu Kyin sädekehää myös muualla maailmassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia