Myös Israelilla jäänyt selvittämättä Gazan sodan rikoksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myös Israelilla jäänyt selvittämättä Gazan sodan rikoksia

Israelin puolustusvoimat on saanut kritiikkiä päätöksestään olla aloittamatta rikostutkintaa 65 mahdollisessa sotarikostapauksessa.

Myös Israelille sataa kritiikkiä viime syksyisen Gazan sodan jälkipyykkinä. Israelin armeija IDF on ilmoittanut, että se ei aloita rikostutkintaa noin 65 tapauksesta, joissa epäillään sotilaiden syyllistyneen rikkomuksiin Gazan marraskuisen konfliktin aikana.

Amnesty Internationalin mukaan tapausten tutkimatta jättäminen vahvistaa kulttuuria, jossa vakavistakin kansainvälisten ihmisoikeuslakien rikkomisesta ja sotarikoksista voi selvitä rangaistuksetta.

IDF aikoo kuitenkin jatkaa viidentoista muun tapauksen tutkintaa vielä, mutta ei antanut tarkempia yksityiskohtia siitä, miksi 65 tapauksen tutkinta lopetetaan.

Konfliktin aikana molemmat osapuolet tekivät laittomia iskuja. Konfliktissa kuoli ainakin 100 palestiinalaista siviiliä, joista yli 30 oli lapsia. Neljä israelilaista siviiliä menetti henkensä.

Amnesty International on tutkinut kolmea tapausta, joiden tutkinnan IDF on lopettanut. Kahdessa tapauksessa Israelin hyökkäyksen kohteena oli palestiinalaisia koteja, joissa kuoli ja haavoittui siviilejä. Kolmas tapaus koskee kenttäsairaalaan osunutta Israelin ohjusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia