Naisten poliittinen valta saattaa kasvaa Tansaniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten poliittinen valta saattaa kasvaa Tansaniassa

Maan uusi perustuslakiluonnos ehdottaa vaalijärjestelmän muuttamista niin, että puolet parlamenttipaikoista menisi naisille.

Kesäkuun alussa julkistettu perustuslakiluonnos Tansaniassa lupaa parempia vaikutusmahdollisuuksia naisille politiikassa. Luonnoksessa ehdotetaan vaalijärjestelmän muuttamista siten, että se toisi aiempaa enemmän naisia maan parlamenttiin.

"Luonnos on erävoitto Tansanian naisille", sanoo suomalaisten puolueiden kansainvälinen demokratiayhdistys Demo ry, joka on työskennellyt pitkään tasa-arvon ja naisten poliittisen osallistumisen parantamiseksi maassa.

Tansaniassa vallitsee monipuoluedemokratia ja se on itsenäistymisestään lähtien ollut suhteellisen vakaa valtio. Naisten poliittinen osallistuminen on kuitenkin ollut heikkoa, johtuen muun muassa perinteisistä käsityksistä naisten roolista yhteiskunnassa.

Naisten edustus politiikassa on tähän asti pyritty turvaamaan kiintiöllä, joka on taannut kolmasosan parlamentin paikoista naisille.

"Käytännössä kiintiö ei ole kuitenkaan merkinnyt naisten todellisten vaikutusmahdollisuuksien kasvua, sillä nämä 'miesten mandaatilla' parlamentissa olevat naiset ovat toimineet enemmän puolueensa äänen vahvistajana kuin todellisen tasa-arvon ja demokratian puolestapuhujina", kommentoi Demo tiedotteessaan.

Uusi perustuslakiluonnos ehdottaakin, että vaalijärjestelmää muutettaisiin siten, että jokaisesta vaalipiiristä valittaisiin yksi nainen ja yksi mies. Uudistus takaisi sen, että puolet Tansanian parlamentaarikoista olisi tulevaisuudessa naisia, jotka olisivat ensisijassa vastuullisia äänestäjilleen.

Uudesta perustuslaista on määrä järjestää kansanäänestys vuoden 2014 aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia