Naistenpäivä kiinnittää tänä vuonna huomion kehitysmaiden naisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naistenpäivä kiinnittää tänä vuonna huomion kehitysmaiden naisiin

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on valinnut lauantaina 8.3. vietettävän naistenpäivän maailmanlaajuiseksi teemaksi vuosituhattavoitteet, joiden on määrä vuoteen 2015 mennessä vähentää merkittävästi köyhyyttä ja eriarvoisuutta.

Lauantaina 8.3. vietettävä kansainvälinen naistenpäivä keskittyy tänä vuonna globaaleihin teemoihin ja erityisesti kehitysmaiden naisten asemaan. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on valinnut naistenpäivän maailmanlaajuiseksi teemaksi vuosituhattavoitteet, joiden on määrä vuoteen 2015 mennessä vähentää merkittävästi köyhyyttä ja eriarvoisuutta.

- Vaikka tasa-arvoa ei ole saavutettu missään, on erityisen tärkeää ottaa vuosituhattavoitteissa loppukiri siellä, missä naisten ja tyttöjen asema on kaikkein heikoin, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.

Maailman johtajien vuonna 2000 sopimat vuosituhattavoitteet ovat olleet historian suurin köyhyyden vastainen kampanja. Äärimmäinen köyhyys on puolitettu, puhtaan juomaveden saatavuus on parantunut ja terveyden alalla on tapahtunut merkittävää edistystä. Naisia koskevat tavoitteet toteutuvat kuitenkin hitaasti.

-Tavoitetta vähentää äitiyskuolleisuutta kolmella neljäsosalla ei tulla saavuttamaan ilman voimakkaampia investointia ja poliittista tukea. Edelleen lähes tuhat naista kuolee joka päivä raskauden aikana tai synnytyksessä. Äitiysterveyden ja siihen liittyvien palvelujen osalta erot kaupunkien rikkaiden naisten ja maaseudun köyhien naisten välillä ovat valtavat, Multanen muistuttaa.

Yhtä monta tyttöä kuin poikaa aloittaa nykyään peruskoulun, mutta toisen ja ylempien asteiden koulutuksessa epätasa-arvo on vielä huomattava.

-Jotta saataisiin aikaa todellista edistymistä, tyttöjen täytyy myös pysyä koulussa, eikä koulutie saa katkea naimisiin menoon ja äidiksi tuloon. Nykyisellä tahdilla kestää vuoteen 2086 asti, ennen kuin Afrikan köyhimmät tytöt voivat suorittaa peruskoulun, Multanen sanoo.

  • Kansainvälisen naistenpäivän pääjuhla pidetään pe 7.3. klo 16 Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa (Aleksanterinkatu 5, Helsinki). Juhlan pääpuhujana YK:n vuosituhattavoitteista puhuu presidentti Martti Ahtisaari
  • Kansainvälisen naistenpäivän suuri hyväntekeväisyyskonsertti pidetään la 8.3. klo 19 Savoy-teatterissa. Eturivin artistien tähdittämässä konsertissa kerätään varoja naisten ihmisoikeuksien, toimeentulon ja osallistumisen vahvistamiseen kaikkialla maailmassa. Lisää tietoa: www.unwomen.fi/naistenpaiva
  • Vuosituhattavoitteet näkyvät naistenpäivän viikolla katukuvassa ja sosiaalisessa mediassa Suomen UN Womenin Tosielämän supersankarit -kampanjassa. Lisää tietoa kampanjasta: www.unwomen.fi
  • Ivana Helsingin paitaprintti juhlistaa maailman naisia. Lisää tietoa: www.unwomen.fi/uutiset/ivana-helsingin-paitaprintti-juhlistaa-maailman-naisia

Kansainvälisen naistenpäivän historiasta:
Naistenpäivän vietto alkoi 1900-luvun alussa Euroopan ja Pohjois-Amerikan työväenliikkeiden piirissä. Ensimmäistä kertaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin useissa maissa samaan aikaan vuonna 1911 päätöksellä, jonka tekoon osallistui kolme maailman ensimmäistä naiskansanedustajaa Suomesta.

Sen jälkeen naistenpäivä on saanut uuden globaalin ulottuvuuden, ja sitä on alettu viettää niin kehittyneissä kuin kehitysmaissa yli poliittisten ja maailmankatsomuksellisten rajojen. Yhdistyneet kansakunnat aloitti naistenpäivän viettämisen kansainvälisenä naisten vuonna 1975.

Lisätietoja:
Elina Multanen, puh. 040 578 1165

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia