Näkökulma: Naiset ja tytöt kehitystavoitteiden keskiöön! | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Naiset ja tytöt kehitystavoitteiden keskiöön!

Ilman naisten ja tyttöjen asettamista kehitystavoitteiden keskiöön ei saada aikaa pysyvää muutosta ja kehitystä, kirjoittaa Elina Multanen.

Artikkeli on julkaistu alun perin UN Women -uutiset kevät/2014 -lehdessä.

Maaliskuussa New Yorkissa kokoontuvan YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan CSW:n kokouksen pääteemana ovat vuosituhattavoitteet, niiden toteutuminen ja haasteet naisten ja tyttöjen näkökulmasta. Samaan aikaan valmistellaan jo kuumeisesti uusia, vuoden 2015 jälkeisiä kehitystavoitteita. Valmistelutyö uusien kehitystavoitteiden laatimiseksi on tärkeää, mutta samaan aikaan on tärkeä muistuttaa ja huolehtia siitä, ettei vuosituhattavoitteita laiteta tarpeettomina romukoppaan. Päinvastoin on otettava iso loppukiri tavoitteiden saavuttamiseksi.

"Jotta saataisiin aikaa todellista edistymistä, tyttöjen täytyy myös pysyä koulussa, eikä koulutie saa katkea parin-kolmen vuoden päästä naimisiin menoon ja äidiksi tuloon."

Tärkeitä edistysaskeleita on otettu. Maailmassa on nyt 700 miljoonaa äärimmäisessä köyhyydessä elävää ihmistä vähemmän kuin vuonna 1990. Puhtaan juomaveden saatavuus on parantunut, terveyden alalla on tapahtunut merkittävää edistystä mm. malariaan ja tuberkuloosiin kuolevien määrään vähentymisessä ja yhtä monet tytöt kuin pojat aloittavat peruskoulun. Tavoite äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrän puolittamisesta on jo saavutettu ja myös tavoite nälkää näkevien määrän puolittamisesta on vielä mahdollista saavuttaa. Tavoitteen toki pitäisi olla korkeammalla: äärimmäisen köyhyyden ja nälän poistaminen kokonaan.

Edistysaskeleista huolimatta kaikkien vuosituhattavoitteiden saavuttamiseen on vielä matkaa, ja monien tavoitteiden ja osatavoitteiden eteen on tehtävä vielä todella paljon työtä. Tavoitteesta taata peruskoulumahdollisuudet kaikille vuoteen 2015 mennessä ollaan todella kaukana, samoin tavoitteesta vähentää lapsikuolleisuutta kahdella kolmanneksella. Myös naisiin ja tyttöihin liittyvät tavoitteet edistyvät huonosti, esim. tavoitetta vähentää äitiyskuolleisuutta kolmella neljäsosalla ei tulla saavuttamaan ilman voimakkaampia investointia ja poliittista tukea.

Kokonaisuudessaan kolmannen vuosituhattavoitteen, sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen ja naisten aseman parantamisen, suhteen on vielä paljon työtä edessä. Edelleen arviolta kaksi kolmasosaa maailman lukutaidottomista aikuisista on naisia. Yhtä monta tyttöä kuin poikaa aloittaa kylläkin jo koulun, mutta toisen ja ylempien asteiden koulutuksessa epätasa-arvo on vielä huomattava. Jotta saataisiin aikaa todellista edistymistä tällä sektorilla, tyttöjen täytyy myös pysyä koulussa, eikä koulutie saa katkea parin-kolmen vuoden päästä naimisiin menoon ja äidiksi tuloon.

Vasta tätä kautta saadaan tuloksia myös tasa-arvon suhteen työelämässä ja poliittisessa osallistumisessa. Kaikki tämä vaatii ennen kaikkea poliittista tahtoa. Onhan maailman valtioilla sitä? Onhan, sillä ilman naisten ja tyttöjen asettamista kehitystavoitteiden keskiöön ei saada aikaa pysyvää muutosta ja kehitystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia