Nälkä vaanii yhä useampaa Zimbabwessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkä vaanii yhä useampaa Zimbabwessa

Työpaikat katoavat kaupungeista, joissa pärjättiin ennen paremmin kuin maalla.

(IPS) -- Nälkä on asettunut taloksi myös kaupunkeihin Zimbabwessa. Aiemmin kaupunkilaiset pärjäsivät maalaisia paremmin, koska työtilaisuuksia oli enemmän. Nyt paheneva työttömyys vie leivän yhä useammalta.

Zimbabwen 13 miljoonasta asukkaasta joka kolmas asuu kaupungissa. Kauden 2011–2012 tilaston mukaan äärimmäisen köyhiä eli alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä on maalla 30 prosenttia ja kaupungeissa 5,6 prosenttia. Kansallisen köyhyysrajan alla sinnittelee YK:n mukaan 72 prosenttia zimbabwelaisista.

"Vaikka elinkustannukset ovat kaupungeissa korkeammat kuin maalla, siellä on edes pieniä toiveita jonkin työtilaisuuden ilmaantumisesta", sanoo sosiaalityöntekijä Tracey Ngirazi.

"Työpaikkojen häviäminen kuitenkin lisää nälkää kaupungeissa", huomauttaa Zimbabwen sosiaalityöntekijöiden puheenjohtaja Philip Bohwasi. Zimbabwen talous on mennyt alamäkeä koko 2000-luvun, ja Maailman ruokaohjelma (WFP) arvioi maan työttömyysasteeksi 60 prosenttia.

Yksi ateria päivässä

Bohwasi kertoo, että maan talouden kyvyttömyys tyydyttää ihmisten perustarpeita on tuonut nälän useimpiin kaupunkilaiskoteihin. Juuri kellään ei ole enää varaa kolmeen ateriaan päivässä.

"Syömme yleensä kerran päivässä", vahvistaa hararelainen kirjanpitäjä Josphat Madyira, 39. Hän menetti työnsä, kun paikallinen kenkätehdas suljettiin.

"Me työttömät turvaudumme kaupusteluun jalkakäytävillä. Myymme kaiken, mitä saamme käsiimme, hankkiaksemme ruokaa", Madyira kertoo.

Nimettömänä esiintyvä Zimbabwen valtion taloustieteilijä kertoo, että köyhyys ja nälkä lisääntyvät erityisesti kaupungeissa siksi, että säälliset työpaikat katoavat ja yhä useampi joutuu ahkeroimaan niin sanotulla epävirallisella sektorilla.

Kaukana tavoitteista

Kansainvälisten järjestöjen ruoka-apu on keskittynyt Zimbabwessa maaseudulle, mutta nyt sille on tarvetta kaupungeissakin. YK:n lastenrahasto Unicef on jo laajentanut raha-apunsa kaupunkialueille.

Unicef aloitti rahanjaon talouskriisin kurjimpana vuonna 2008 yhteistyössä Zimbabwen valtion kanssa. Äärimmäisessä köyhyydessä eläviä tuetaan 8–16 eurolla kuussa perheen koosta riippuen.

Vuonna 2015 umpeutuvat YK:n vuosituhannen kehitystavoitteet edellyttävät äärimmäisessä köyhyydessä ja nälässä elävien määrän puolittamista. Zimbabwe on jäämässä kauas tavoitteesta, arvioi kehityskysymyksiin erikoistunut Obvious Sibanda.

"Nälän voittaminen jää minulta haaveeksi niin kauan kuin en löydä pysyvää ja säällistä työpaikkaa", tokaisee työtön Madyira.

Taistelu vallasta jatkuu

Zimbabwen kehitysponnistukset ovat jumissa, koska kaikki hallitsevan Zanu-PF-puolueen johtavat poliitikot kilpailevat päästäkseen presidentti Robert Mugaben, 90, seuraajaksi, arvioi zimbabwelainen kehityskysymysten tuntija Agrippa Chiwawa.

Maata vuodesta 1980 itsevaltaisesti johtanut Mugabe erotti joulukuussa varapresidentti Joice Mujurun, 59, syyttäen tätä salaliitosta ja aikeista murhata hänet. Mugaben vaimo Grace, 49, kävi useita kuukausia syytöskampanjaa Mujurua vastaan. Zimbabwen presidentinvaalit pidetään vuonna 2018.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia