Namibian alkuperäiskansoille sananvaltaa luonnonvaroihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Namibian alkuperäiskansoille sananvaltaa luonnonvaroihin

Biopiratismin vastaisen lain tarkoituksena on taata alkuperäisväestölle hyöty perinnetietouden käyttämisestä.

Namibian maaseudun ja alkuperäiskansojen yhteisöt on otettu mukaan luonnostelemaan maan ensimmäistä biopiratismin vastaista lakia, kertoo tiedejärjestö Science and Development Network.

Alkuperäisväestön mukana ololla pyritään estämään lain porsaanreiät. Valmisteilla olevan lain tarkoituksena on estää perinteisten ja alkuperäiskansoille merkittävien luonnonvarojen hyväksikäyttö ja taata hyöty yhteisöille mikäli heidän perinnetietouttaan käytetään hyväksi.

Esimerkiksi alkuperäisväestön nälän hillitsemiseen perinteisesti käyttämän Hoodia gordonii -kaktuksen markkinointi laihdutusvalmisteena ei ole juurikaan hyödyttänyt alkuperäisväestöä.

Vuodesta 1998 asti kehitteillä ollut laki on tarkoitus saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Lain valmistuttua Namibian on tarkoitus allekirjoittaa Nagoyan sopimus, jonka pyrkimyksenä on varmistaa geenivarojen tasapuolisempi jakaminen ja käyttö. Jotta sopimus voitaisiin ratifioida, tarvitaan sille 50 maan hyväksyntä. Tällä hetkellä sen on allekirjoittanut 38 maata.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia