Näytösoikeudenkäynti Kaunasissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näytösoikeudenkäynti Kaunasissa

Groznyn enkelinä tunnetun Hadizhat Gatajevan ja hänen miehensä Malik Gatajevin vapautumista piti juhlia Helsingissä tiistaina. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun Kaunasissa Liettuassa 14.8. pidetyssä oikeudenkäynnissä pariskunnan pidätystä jatkettiin kolmella kuukaudella.

Groznyn enkelinä tunnetun Hadizhat Gatajevan ja hänen miehensä Malik Gatajevin vapautumista piti juhlia Helsingissä tiistaina. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun Kaunasissa Liettuassa 14.8. pidetyssä oikeudenkäynnissä pariskunnan pidätystä jatkettiin kolmella kuukaudella.

Syyttäjä Nomeda Oskutyte perusteli vaatimustaan pidätyksen jatkamisesta sillä, etteivät Gatajevit hävittäisi kerättyä todistusaineistoa ja pakenisi Groznyiin. Pakenemista Groznyyn Gatajevit tuskin harkitsevat, sillä heidän suurimpana pelkonaan on karkottaminen takaisin Tšetšeniaan.

Oikeudenkäyntiä seuraaraamassa ollut Suomen Penin turvakaupunkikirjailija Oksana Tshelysheva kertoi tiistaisessa tiedotustilaisuudessa, että Hadizhat Gatajeva ei tiennyt, että hänet oli tuotu oikeuteen. ”Missä minä olen”, Gatajeva oli kysynyt oikeussalissa.

”Pitkä varjo Liettuan oikeusvaltion ylle”


Muutoinkin Gatajevien valmistautuminen oikeudenkäyntiin oli ongelmallista, sillä heidän asianajajansa saivat tiedon oikeuskäsittelystä kolme päivää aikaisemmin. Matkojensa vuoksi he eivät kuitenkaan voineet hoitaa puolustusta, vaan siitä vastasivat asianajajien avustaja sekä valtiollinen oikeusavustaja. Oikeusavustaja sai tiedon avustustehtävästään edellisenä päivänä.

Oikeudenkäyntiä seuraamassa ollut ohjaaja Pirjo Honkasalo kummasteli oikeusistunon tuomarin työskentelyä. Tuomari oli kyennyt tunnin mittaisen päätöksen harkinta-ajan kuluessa kirjoittamaan kuusiliuskaisen päätöksen, vaikka hän oli tuon tunnin aikana keskustellut 20 minuuttia  kollegansa kanssa käytävällä. Honkasalo ja Gatajevien puolesta toiminut ohjaaja Aki Kaurismäki nimittivätkin oikeusistuntoa näytösoikeudenkäynniksi, jonkaa lopputulos oli ennalta päätetty.

Gatajevien tapausta seurannut europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin ihmisoikeuksien alivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala totesikin, että tapaus ”heittää pitkän varjon Liettuan oikeusvaltion ylle”. Hautala uskoi, että ylemmät oikeisasteet korjaavat alempien oikeusasteiden virheet.


Syyttäjä vaati viittä vuotta – tuomio kymmenen kuukautta


Liettuan turvallisuuspoliisi pidätti Gatajevit viime vuonna 16. lokakuuta. Pidätys perustui Gatajevien ylläpitämässä lastenkodssa asuneen tytön ilmiantoon ja salaa tekemään nauhoitukseen. Tyttö halusi muuttaa asumaan yksin, mitä Gatajevit olivat vastustaneet, koska tšetšeeniperinteen mukaan nuoret naimattomat tytöt eivät elä yksin.

Alun perin syyttäjä vaati Gatajeveille viiden vuoden tuomiota kiristyksestä, ihmiskaupasta ja uhkauksesta, mutta kesäkuussa 2009 heidät tuomittiin  kotiväkivallasta kymmeneksi kuukaudeksi vankilaan. Tuomiosta ovat valittaneet sekä Gatajevit että syyttäjä ja valitusten käsittely alkaa 25.8. vetoomustuomioistuimessa.

Pidätykseensä saakka Gatajevit ylläpitivät kahta sotaorpojen lastenkotia, toista Groznyssa Tšetšeniassa ja toista Kaunasissa Liettuassa. Groznyssa toimivan lastenkodin elämää on kuvattu norjalaisen toimittajan Åsne Seierstadin kirjassa ”Groznyn enkelit” (WSOY 2008).

 

Gatajevien tilanteesta muualla verkossa:

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia