Nuoren kongolaisnaisen uskomaton pakomatka | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nuoren kongolaisnaisen uskomaton pakomatka

Elämä vei väkivallan kurimuksesta orjaksi sissileirille ja jänikseksi rahtilaivaan, jonka määrämaaksi osoittautui Brasilia, kirjoittaa Fabíola Ortiz.

(IPS) -- Kongon demokraattisessa tasavallassa syntynyt Ornela Mbenga Sebo piileskeli kaksi viikkoa rahtilaivassa tietämättä, minne oli matkalla. Sitä ennen hän oli paennut kotimaansa sotaa henkensä kaupalla ja päätynyt orjaksi kapinallisten leiriin.

Mbenga Sebo syntyi Walikalessa Pohjois-Kivun maakunnassa, jonka runsaat mineraalivarat ovat tehneet alueesta taistelutantereen.

Perheen elämä oli kuitenkin rauhallista vuoteen 2011. Isä opetti yliopistossa, tytär opiskeli journalismia ja kävi töissä pankissa. Hän opiskeli myös kieliä ja matkusteli ulkomailla.

Ornela Mbenga Sebo oli 21-vuotias, kun kapinalliset hyökkäsivät Walikaleen tammikuussa 2011. Hyökkäyksen laannuttua hän kiiruhti kotiinsa, mutta talo oli poltettu ja perhe kadonnut.

Kärsimysten taival

Nuori nainen liittyi kodittomien pakolaisten virtaan ja pyrki isovanhempiensa luo pääkaupunkiin Kinshasaan. Hän muistaa kävelleensä kaksi viikkoa halki hylättyjen ja tuhottujen kaupunkien, joiden kaduilla lojui ruumiita.

"Kertoessa kaikki palaa mieleeni, ja tuntuu kuin olisin siellä taas", hän sanoo.

Vaarallisimpia olivat kohtaamiset aseistettujen ryhmien kanssa. Mbenga Sebo teeskenteli usein kuollutta, mutta joutui lopulta ruandalaisiksi uskomiensa sissien käsiin. Hänet vietiin helikopterilla näiden leiriin ja määrättiin orjatyöhön vedenkantajana.

"Sissit pakottivat naiset nukkumaan kanssaan, laittamaan ruokaa ja pesemään heidän vaatteensa. Nukuin lattialla ja minua hakattiin. Kärsin moraalisesti, fyysisesti ja henkisesti."

Pako laivalla

Eräs nuorukainen kuitenkin paljasti Mbenga Sebolle, että leiri oli lähellä satamaa, ja auttoi hänet helmikuussa pakoon. Miehen mukaan he olivat Tansaniassa, mutta tiedolle ei ole saatu vahvistusta. Nainen hiipi rahtilaivaan ajatellen, että kyse on elämästä tai kuolemasta.

Hän piileskeli kaksi viikkoa ruumassa ravintonaan vähän pähkinöitä. Kun laiva saapui satamaan, hän kuuli tuttua portugalin kieltä, jota oli oppinut asuessaan perheensä kanssa vuoden Angolassa. Satama oli Brasilian Santos.

Mbenga Sebo sai Rio de Janeirosta turvapaikan ja jakaa asunnon neljän muun kongolaisen kanssa. Kielitaitoiselle naiselle löytyi työpaikka yliopiston teknologiapuiston vastaanotosta.

Sosiaalisen median avulla hän löysi myös kuolleiksi luulemansa perheenjäsenet. Äiti, isä ja muut lapset olivat paenneet Senegalin kautta Yhdysvaltoihin. Työtoverit ovat aloittaneet rahankeräyksen, jotta Mbenga Sebo voisi matkustaa vanhempiensa luo Chicagoon.

Paluu Kongoon ei houkuta. "Olen afrikkalainen ja rakastan maatani, mutta en palaa, ellei turvallisuustilanne parane. Ja silloinkin vain tervehtimään isovanhempiani."

Brasilia tutkii kaikki

Ornela Mbenga Sebo ei ole ainoa sattumalta Brasiliaan rantautunut afrikkalainen. Pakolaisten ihmisoikeuksia ajavan järjestön mukaan moni luulee nousevansa Eurooppaan matkaavaan laivaan, mutta päätyykin Brasiliaan – ellei häntä heitetä yli laidan.

Virallisen tilaston mukaan Brasiliassa oli syyskuussa 4 715 pakolaista 74 maasta. Heistä 1 688 on Angolasta, 700 Kolumbiasta ja liki 500 Kongon demokraattisesta tasavallasta.

YK:n pakolaisviraston UNHCR:n tuen piirissä on noin 2 000 Brasiliasta turvapaikan saanutta. Turvapaikkapäätöstä odottaa liki 1 500 henkeä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia