Nuoret keksijät rynnivät Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nuoret keksijät rynnivät Keniassa

Kenian tiedeviikolla esiteltiin muun muassa aurinkoenergialla toimiva ruohonleikkuri.

(IPS) -- Kaksi insinööriksi opiskelevaa kenialaisnaista kyllästyi koulun pihalla pörisevään ja käryttävään ruohonleikkuriin ja suunnitteli aurinkoenergialla toimivan hiljaisen mallin. Toisaalla Keniassa kaksi nuorta miestä teki parannetun painoksen aurinkokeittimestä.

Opiskelijoiden keksinnöt esiteltiin Kenian tiedeviikolla toukokuussa.

Emma Masibo, 23 ja Lucy Bwire, 24, opiskelevat Sang'alon teknisessä oppilaitoksessa Länsi-Keniassa. Heidän suunnittelemansa ruohonleikkurin prototyyppi on nyt käytössä koululla. Se tuli paljon polttomoottorilla käyvää konetta halvemmaksi, ja lisää rahaa säästyy polttoainekuluista.

Uudessa mallissa on ladattava akku, joten sitä voi käyttää myös viileämpään ilta-aikaan. Varusteluun kuuluu lamppu pimeässä työskentelyä varten.

Sopii myös naisille

Mukana on myös tasa-arvonäkökulma. "Perinteinen ruohonleikkuri on suunniteltu miehille. Naisen on vaikea saada sitä käyntiin ja sietää melua ja saastetta. Uusi malli on naisystävällinen", Masibo vakuuttaa.

"Naisten innovaatiokyvystä kertoo paljon se, että he ratkaisivat perinteisesti miesten tontille kuluneen ongelman", hehkuttaa heidän opettajansa Peter Wamalwa. Hänen mukaansa laitetta voi muunnella käyttäjien tarpeiden mukaan ja siitä saa vaikka pölynimurin korvikkeen sisätiloihin.

Wamalwa visioi mittavia ympäristöhyötyjä ja kustannussäästöjä, jos Kenia siirtyisi aurinkokäyttöisiin ruohonleikkureihin. Koulu auttaa naisia kaupallistamaan keksintöään, ja tavoitteena on saada kaikki oppilaitokset laitteen käyttäjiksi parissa vuodessa.

Miehet keittiössä

Tiedeviikon yli sadan näytteille asettajan joukossa oli toinenkin nuori keksijäkaksikko, Josephat Ngetich, 21, ja Cosmas Mibei, 20, Vihigan piirikunnan Kaimosi-oppilaitoksesta. Heidän keksintönsä on "monitoimiaurinkokeitin".

Miehet ovat parannelleet vanhaa paraboloidin muotoista alumiinifoliolla vuorattua aurinkokeitintä. Auringonsäteiden tehokkaampi suuntaus mahdollistaa veden keittämisen ja ruuanvalmistuksen samaan aikaan.

Ympäristöministeriön arvion mukaan 80 prosenttia Kenian maaseutuväestöstä käyttää puuhiiltä ja polttopuuta ruuanvalmistuksessa, mikä vaikuttaa haitallisesti sekä metsiin että hengitysilmaan.

"Kotiseudullamme Victoriajärven alueella auringonpaistetta on tarjolla yllin kyllin, se pitää vain valjastaa käyttöön", Ngetich selittää.

Mibei jatkaa, että uusi patentoitu keitinmalli on jo käytössä heidän oppilaitoksessaan. Se säästää sekä polttopuuta että sähköä, mikä on hyväksi ympäristölle ja taloudelle. Laitteen hinta jää alle kymmeneen euroon, joten kysyntää sille löytyy.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia