Nuoret uskovat YK:hon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nuoret uskovat YK:hon

Pew-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan luottamus YK:hon on kasvanut ja erityisesti nuorten aikuisten tuki on vahva, kirjoittaa Jim Lobe.

(IPS) -- Lähes kaksi kolmasosaa maapallon asukkaista suhtautuu YK:hon myönteisesti, ja erityisen vankka sen kannatus on nuorten aikuisten keskuudessa, paljastaa Pew-tutkimuslaitoksen kysely.

Kyselyyn osallistui 38 000 henkeä 39 maassa eri maanosissa. Keskimäärin 58 prosenttia vastaajista kannatti YK:ta ja 27 prosenttia suhtautui siihen kielteisesti. Puolessa maista nuorten aikuisten tuki YK:lle oli paljon vankempaa kuin vanhemman väen. Eritoten Turkissa, Japanissa, Pakistanissa ja Kanadassa vastaajien koulutustason nousu lisäsi suopeutta.

Tutkija Bruce Stokes pitää yllättävänä, että miehet suhtautuivat YK:hon naisia myönteisemmin varsinkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Itä-Aasiassa, mutta myös Brasiliassa ja Pakistanissa. Osasyy piilee siinä, että noiden alueiden naiset valitsivat usein vastausvaihtoehdon "en tiedä".

Vuoden 2007 kyselyyn verrattuna YK:n kannatus nousi kymmenisen prosenttiyksikköä Argentiinassa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa. Suosio laski saman verran Kiinassa, Espanjassa, Ghanassa, Keniassa, Israelissa ja Meksikossa.

Israelin juutalaisista peräti 75 prosenttia suhtautuu YK:hon kielteisesti ja palestiinalaisalueiden asukkaista 69 prosenttia. Pettymys YK:n aikaansaannoksiin palestiinalaiskysymyksessä näkyy myös arabimaiden tuloksissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia