Nuorten aikapommi uhkaa kehitystä

27.04.2012

 

(Kuva: Kyle Taylor / cc 2.0)(Kuva: Kyle Taylor / cc 2.0)

Monet nuoret joutuvat ottamaan aikuisen roolin liian aikaisin, käy ilmi YK:n lastenrahaston UNICEFin Progress for Children -raportista.

Maailman lasten hyvinvointia tarkastelevan raportin mukaan yli kolmannes kehitysmaissa elävistä 20–24-vuotiaista naisista on mennyt naimisiin alaikäisenä. Afrikassa raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat yleisin 15–19-vuotiaiden tyttöjen kuolinsyy.

Nuoria uhkaavat myös koulutuksen puute ja työttömyys. Vaikka esimerkiki perusopetuksen edistämisessä on viime vuosina edetty hyvin ja jo noin 90 prosenttia lapsista aloittaa peruskoulun, opinnoissa eteneminen on raportin mukaan edellen hidasta.

71 miljoonaa yläkouluikäistä nuorta ei käy koulua lainkaan, ja monet peruskouluiän jo ylittäneet ovat edelleen peruskoulussa. Niinpä maailmassa on 127 miljoonaa 15–24-vuotiasta, jotka eivät osaa lukea.

Vaikein paikka nuorille on Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa nuorten määrä kasvaa jatkuvasti. Vain puolet alueen lapsista pääsee alakoulusta, ja nuorisotyöttömyys on yleistä.

"Tämä on tragedia lapsille itselleen, mutta koko maailmalle myös aikamoinen aikapommi. Nuorten köyhyys, eriarvoisuus ja syrjäytyminen ovat valtava turvallisuusuhka", toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Lue lisää: