Obama myönsi lennokki-iskuissa kuolleen pakistanilaisia siviilejä

21.02.2012
Timo Mielonen

Predator -lennokki. (Kuva: Jim Howard / cc 2.0)Predator -lennokki. (Kuva: Jim Howard / cc 2.0)Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on myöntänyt ensimmäistä kertaa, että maan Pakistanissa miehittämättömillä lennokeilla tekemissä iskuissa on kuollut siviilejä.

Kiistanalaiset lennokkioperaatiot sekä Pakistanissa että Jemenissä on luokiteltu aiemmin huippusalaisiksi eikä niistä ole kerrottu paljon virallisesti. Ihmisoikeusjärjestöt ovat jo kuitenkin pitkään osoittaneet huolensa iskuista, joissa on kuollut eri tahojen selvitysten mukaan kymmenittäin siviilejä ja joiden määrä on kasvanut nopeasti Obaman hallintokaudella.

Obaman tunnustuksen myötä Amnesty International patistaa Yhdysvaltoja julkistamaan oikeudelliset perusteet miehittämättömien lennokkien käytölle taistelijoiden surmaamiseen. Järjestö kehottaa Yhdysvaltoja myös tarkkailemaan lennokki-iskujen aiheuttamien siviiliuhrien määrää.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat pyrkineet oikeuttamaan lennokkien käytön vetoamalla "globaaliin sotaan" militantin Al-Qaida -järjestön ja Yhdysvaltojen välillä. Amnestyn mukaan kansainvälinen humanitaarinen oikeus ei tunne tällaista käsitettä eikä sille enää riitä, että toiminnan vakuutetaan olevan laillista.

CIA myönsi viime kesänä 50 siviilin saaneen surmansa Pakistanissa lennokki-iskuissa. Lontoolaisen tutkivan journalismin järjestön tutkimusten perusteella CIA on merkittävästi aliarvioinut siviiliuhrien määrän, joka voi enimmillään olla jopa 815.