Obaman Ruotsin-matkalla sovittiin myös kestävästä kehityksestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Obaman Ruotsin-matkalla sovittiin myös kestävästä kehityksestä

Pohjoismaat ja USA sopivat rajoituksista hiilivoimalle ja lisärahasta malarian, aidsin ja tuberkuloosin vastaiseen työhön. 

Presidentti Barack Obaman viimeviikkoisen Tukholman vierailun tuloksena sovittiin myös kestävän kehityksen linjauksista.

Viiden pohjoismaan valtiojohtajien ja Yhdysvaltojen presidentin tapaamisen päätteeksi ilmoitettiin, että maat sitoutuvat lopettavansa uusien ulkomaisten kivihiilivoimaloiden rahoituksen ja tekevänsä yhteistyötä, jotta muut maat ja kehitysrahoituslaitokset lopettaisivat myös kivihiilivoimaloiden rahoituksen.

Kivihiililinjaus sai kiitosta kansalaisjärjestöiltä.

"Kivihiilihankkeiden julkisen rahoituksen lopettaminen on erittäin tervetullut päätös", WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder toteaa järjestön tiedotteessa.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kokouksessa luvattiin myös alentaa fossiilisten polttoaineiden maailmanlaajuisia tukia. Kansainvälisesti ja kansallisesti tulisi lisätä energiatehokkuutta sekä puhtaan ja uusiutuvan energian käyttöä, johtajat sanoivat.

Yhteisessä tiedonannossa tuettiin myös kattavan ilmastosopimuksen aikaansaamista. Sopimuksen tulisi olla yhdenmukainen tieteellisen arvioinnin kanssa, pitäytyä kahden asteen tavoitteessa sekä soveltua kaikille.

Kansainvälisen kehityksen tukemiseksi maat ilmoittivat sitoutuvansa rahoittamaan kansainvälistä Aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastaista työtä tukevaa rahastoa yhteensä 750 miljoonalla dollarilla.

Tukholman kokouksessa Suomea edusti presidentti Sauli Niinistö. Muista Pohjoismaista kokoukseen osallistuivat pääministerit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia