Ostosmatkailu lähentää Balkanilla

29.03.2012
Vesna Peric Zimonjic

(Kuva: gregoriosz / Flickr.com / cc 2.0)(Kuva: gregoriosz / Flickr.com / cc 2.0)"Shoppailuturismi" on vilkastunut Serbiassa, Bosniassa, Kroatiassa, Unkarissa, Bulgariassa ja Makedoniassa.

"Käyn kerran kuussa Makedoniassa hankkimassa jääkaappini täyteen ruokaa", Serbian Vranjessa asuva eläkeläinen Milan Jankovic, 72, kertoo.

Bussimatka maksaa reilut 2,5 euroa, ja ruoat Jankovic laskee saavansa kolmannesta halvemmalla kuin kotimaassa. Se auttaa pärjäämään 266 euron kuukausieläkkeellä.

Vaateostoksille moni serbi suuntaa Bulgariaan rajan pinnassa sijaitsevalle Ilijancin torille, missä hinnat ovat 30 prosenttia alemmat kuin kotona.

Omaan käyttöön hankituista tavaroista ei peritä tullia, ja EU-rajalla saa isommista ostoksista arvonlisäveron takaisin.

Bulgaarit puolestaan hakevat lihaa ja lihajalosteita Serbiasta. "Vaikka päälle tulevat bensakulut Sofiasta Pirotiin, se kannattaa silti. Bulgariassa kaikki on niin kallista", Ivan Mitev, 39, vakuuttaa.

Länsi-Serbian asukkaat ostavat autotarvikkeet Bosniasta, jossa hinnat ovat viidenneksien halvempia. Samalla kannattaa tankata huokeaa bensaa.

EU:n ehdokasjäseneksi tänä vuonna päässyt Serbia hyötyy viisumivapaudesta, joka edistää ostosmatkailua. Se auttaa talouskriisin piinaamia asukkaita, joiden ostovoima on pudonnut alimmilleen sitten vuoden 2000.

Keskimääräinen kuukausiansio on Serbiassa noin 300 euroa, Bulgariassa 350, Bosniassa 400 ja Kroatiassa 725 euroa.