Pääsy miesten palkoille vie naisilta 170 vuotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pääsy miesten palkoille vie naisilta 170 vuotta

Vietnamissa vaatetehtaissa työskentelevät naiset ansaitsevat alle euron tunnissa, mutta heidän vaatteidensa ostajat kuuluvat maailman parhaiten palkattuihin.

(IPS) -- Avustusjärjestö Oxfam hätkähdytti tammikuussa raportilla, jonka mukaan kahdeksan miestä omistaa yhtä paljon kuin 50 prosenttia ihmiskunnasta. Raportti paljastaa myös sukupuolten räikeän eriarvoisuuden.

Jos kehitys jatkuu nykyiseen tapaan, vie 170 vuotta ennen kuin naisille ja miehille koko maailmassa maksetaan samaa palkkaa samasta työstä, Oxfam laskee.

Esimerkiksi Vietnamin vaatetehtaissa työskentelevät naiset ansaitsevat alle euron tunnilta ja tekevät 12 tunnin työpäivää kuutena päivänä viikossa. Heidän valmistamaan vaatteita tilaavien yhtiöiden johtajat kuuluvat maailman parhaiten palkattuihin, Oxfam muistuttaa.

Talousmalli nojaa riistoon

"Ympäri maailmaa naiset ovat enemmistönä huonoimmin palkatuissa ja turvattomimmissa työsuhteissa. He kantavat samalla vastuun palkattomasta hoivatyöstä. Se ei ole sattumaa: nykyinen talousmalli on riippuvainen halvan tai ilmaisen työvoiman saannista", Oxfamin tasa-arvokampanjan tiedottaja Anna Ratcliff sanoo.

Hän muistuttaa, että julkisia palveluja joudutaan leikkaamaan, koska rikkaat yritykset ja yksilöt eivät maksa osuuttaan veroista. Seurauksista kärsivät usein naiset. Jos esimerkiksi koulutus on maksullista, tytöt joutuvat luopumaan siitä ensimmäisinä.

Ratcliffin mukaan perusta sukupuolten tasa-arvolle luodaan yhteiskunnallisessa päätöksenteossa: varmistamalla kaikille samat koulutusmahdollisuudet, kohtuuhintainen päivähoito ja infrastruktuuri sekä palvelut. Lisäksi on tuettava naisten voimaantumista.

Maaseudulla synkintä

Kroonista nälkää kärsivistä 60 prosenttia on naisia ja tyttöjä. Kurjimmassa asemassa ovat maaseudun naiset kehitysmaissa.

"Jos naisilla olisi käytettävissään samat voimavarat kuin miehillä, maailmassa olisi 150 miljoonaa nälkäistä vähemmän kuin nyt", Euroopan unionin kehityskomissaari Neven Mimica sanoi hiljan. Hän viittasi arvioon, jonka mukaan ruokakasvien tuotanto kasvaisi lähes kolmanneksen.

Mimica muistutti vanhasta viisaudesta, jonka mukaan pojan kouluttaminen jää yksilön tasolle, mutta tytön koulutuksen vaikutukset ulottuvat koko perheeseen ja kansakuntaan. Sama koskee muidenkin uusien mahdollisuuksien antamista naisille.

Palkintoja luvassa

Naiset muodostavat keskimäärin 45 prosenttia kehitysmaiden maaseudun työvoimasta. Latinalaisessa Amerikassa osuus on 20 prosenttia, mutta nousee Aasiassa ja Afrikassa paikoin 60 prosenttiin. Maanomistajista naisia on vain viidennes koko maailmassa.

YK:n ruokajärjestön FAOn mukaan maaseudun naiset kanavoivat 90 prosenttia tuloistaan takaisin kotitalouteen – ruokaan, terveydenhuoltoon, koulutukseen ja tulonhankintakeinoihin – mikä auttaa katkaisemaan köyhyyden kierrettä.

Jos sukupuolia erottava kuilu saadaan kurottua umpeen maataloudessa, se parantaa tasa-arvoa ja ruokaturvaa, auttaa selviytymään ilmastonmuutoksen vaikutuksista sekä vähentää köyhyyttä ja edistää rauhaa, alan järjestöt uskovat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia