Pahimmat veroparatiisit listattu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pahimmat veroparatiisit listattu

Myös Pohjoismaita löytyy tuoreelta Financial Secrecy Index -listalta.

Maailman pahin veroparatiisi on Sveitsi, käy ilmi kansainvälisen Tax Justice Networkin (TJN) tuoreesta tutkimuksesta. Sen mukaan tähänastinen taistelu veroparatiiseja vastaan on ollut lähinnä retoriikkaa.

Verkoston julkaisema Financial Secrecy Index määrittelee 82 maata salailijavaltioiksi. Salailijavaltiot luovat muille mahdollisuuksia paeta lakeja ja sääntelyä – usein veroja. TJN:n mukaan maailman salailijavaltioissa on 21–32 biljoonaa dollaria.

Sveitsin jälkeen indeksin kärkisijoilla ovat Luxemburg, Hongkong, Caymansaaret ja Singapore. Tutkimuksessa kritisoidaan kuitenkin etenkin Isoa-Britanniaa, joka on sijalla 21. Jos Britannian verosynneiksi laskettaisiin sen koko "verkosto", esimerkiksi siihen löyhästi kuuluvat merentakaiset alueet ja erillisalueet, se olisi ykkössijalla, TJN suomii. Verkostoon kuuluvat esimerkiksi Caymansaaret, Bermuda, Jersey ja Gibraltar, jotka kaikki löytyvät indeksistä.

Pohjoismaista listalla ovat Tanska, Norja ja Ruotsi, joista heikoimmin pärjää 50. sijalla oleva Norja. 71. sijalla oleva Ruotsi on mukaan ensimmäistä kertaa.

Kepa.fin haastatteleman Finnwatchin tutkijan Matti Ylösen mukaan Ruotsi on luultavasti mukana siksi, että se tarjoaa kotimaisille sijoittajille salaisuussuojaa hallintarekisterin avulla. Myös Suomeen on ajettu samanlaista järjestelmää ja Ylönen uskoo, että siinä tapauksessa myös Suomi nousisi listalle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia