Paine USA:n vetäytymiseksi Afganistanista kasvaa

04.04.2012

 

(Kuva: Morning Calm / cc 2.0)(Kuva: Morning Calm / cc 2.0)Yhdysvaltojen vetämät rauhanneuvottelut talibanien kanssa ovat epäonnistuneet ja YK:n pitäisi nyt pyrkiä löytämään ratkaisu Afganistanin konfliktin lopettamiseksi, sanoo konfliktien torjuntaan erikoistunut International Crisis Group.

Taleban-liikkeen edustajat keskeyttivät neuvottelut sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisen sotilaan kerrottiin surmanneen maaliskuussa 17 afganistanilaista siviiliä.

Viimeisin skandaali seurasi alkuvuodesta paljastunutta videota, jossa yhdysvaltalaiset sotilaat virtsasivat kuolleiden afgaanien päälle, ja helmikuussa paljastunutta Koraanien polttamista Yhdysvaltojen tukikohdassa.

"Yhdysvaltojen pyrkimykset talebanien kanssa neuvottelemiseksi ovat epäonnistuneet ja niiden jatkaminen entisestään horjuttaa maan tasapainoa", arvioi ICG:n analyytikkona toimiva Candace Rondeaux.

Ellei parempia lähestymistapoja sodan lopettamiseksi löydetä, voi tuloksena olla uusia konflikteja varsinkin vuoden 2014 vaalien lähestyessä, sillä presidentti Hamid Karzai ei voi perustuslain mukaan asettua uudelleen ehdolle ja poliittinen kilpailu Afganistanissa ei lähes koskaan suju rauhanomaisesti, ICG muistuttaa.

Crisis Group kehottaakin YK:n pääsihteeriä puuttumaan tilanteeseen.

Vaatimukset ulkomaisten sotilaiden läsnäolon päättämiseksi Afganistanissa ovat kasvaneet viime vuosina, kun Naton johtaman ISAF-operaation taistelut kapinallisia vastaan ovat kiihtyneet.

Afganistanin konfliktin kannatus on vähentynyt myös Yhdysvaltojen kotirintamalla. New York Times-lehden tuottaman kyselyn mukaan ennätysmäinen 69 prosenttia yhdysvaltalaisista ei usko, että Yhdysvaltojen ei pitäisi enää olla mukana Afganistanin operaatiossa.