Pakistanin heimoalueiden lapset maksavat rokotekiellosta terveydellään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistanin heimoalueiden lapset maksavat rokotekiellosta terveydellään

Poliotartuntojen määrä on moninkertaistunut Pakistanin pohjoisilla heimoalueilla.

(IPS) -- Nelivuotiaan Muhammad Jihadin vanhemmat tietävät, miksi heidän poikansa ei enää koskaan kävele. Taleban-liike kielsi rokotukset ja turmeli Jihadin terveyden.

Jihadin isä Muhammad Rishad kertoo, että pojan poliodiagnoosi varmistui Islamabadin kansallisen terveysinstituutin tutkimuksissa.

Perhe matkusti Islamabadiin Pakistanin heimoalueisiin kuuluvasta Pohjois-Waziristanista varmistaakseen pojalleen parhaan mahdollisen hoidon. Valitettavasti virus oli tehnyt tuhojaan liian kauan ja perhe sai kuulla, että Jihad tuskin kävelee enää koskaan.

Rishad syyttää poikansa halvaantumisesta Talebania. "He kielsivät suun kautta annettavan poliorokotteen, joten poikani ei saanut immunisaatiota."

Taleban on julistanut rokotekiellon Pakistanin pohjoisosan seitsemälle heimoalueelle. Polion lisäksi rokottamattomat lapset altistuvat tuhkarokolle, kurkkumädälle, hepatiitille, aivokalvontulehdukselle, hinkuyskälle, influenssalle ja keuhkokuumeelle.

Selitys kuulijan mukaan

Kielto puree: vuonna 2005 poliotartuntoja oli 28, vuonna 2011 lähes kaksi sataa. Luku on surullinen siksikin, että jo pari vuotta sitten polio oli lähes koko muussa maailmassa siirtynyt historiaan.

Pohjoiswaziristanilaisen sairaalan lääkäri Farman Alin mukaan polioepidemian puhkeaminen ei ole koskaan kaukana silloin, kun suuri määrä lapsia on rokottamatta.

"Taleban on tiukasti varoittanut meitä pysyttelemään erossa rokotuksista. He ovat rikkoneet työntekijöiden jäälaatikoita ja uhanneet tappaa heidät, jos he jatkavat työtään."

Kansalle Taleban väittää, että poliorokote on YK:n juoni, jolla muslimeista tehdään hedelmättömiä. Kieltoa vastaan niskuroivat nujerretaan väkivallalla. Reilussa puolessa vuodessa parikymmentä vapaaehtoista rokottajaa ja poliisia on maksanut rohkeudesta hengellään.

Viime vuonna Talebanin puhemies Ihsanullah Ihsan sanoi, että liikkeen johtajat päättivät kieltää rokotukset, koska ne ovat Yhdysvaltojen juoni ujuttaa vakoojia vuoristoalueille ja saattaa johtajat lennokkihyökkäyksien kohteeksi. Ihsanullah lisäsi rokotuskiellon loppuvan, kun Yhdysvallat lopettaa lennokkihyökkäykset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia