Palestiinalaisilla suurprotesti Länsirannalla, kaksi kuoli | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palestiinalaisilla suurprotesti Länsirannalla, kaksi kuoli

Yli 200 loukkaantui suurimmassa protestissa sitten toisen intifadan.

Kuva muurista, jossa piirrettynä miehen kuva ja vieressä palanut torni.

Qalandian muuri ja tarkastuspiste Ramallah'n ja Jerusalemin välissä vuonna 2014. Kuva: Teija Laakso.

Tuhansia palestiinalaista osallistui torstaina miehitetyllä Länsirannalla mielenosoitukseen, jota on kuvailtu suurimmaksi sitten 2000-luvun alun toisen intifadan eli kansannousun.

Kaksi palestiinalaista sai surmansa Israelin luodeista mielenosoituksessa, joskin uutislähteet ovat kertoneet myös yhdestä ja kolmesta kuolleesta. Palestiinalaismedia Ma'an Newsin mukaan kuolleista toinen on "kliinisesti kuollut". Lisäksi noin 200 ihmistä on loukkaantunut, monet heistä armeijan tulituksessa, sanoo israelilaislehti Haaretz.

Kivien ja palopommien heittelyksi äitynyt protesti alkoi valtapuolue Fatahin kannattajien marssittua Länsirannan pääkaupungista Ramallah'sta Qalandiaan, joka sijaitsee Ramallah'n ja Jerusalemin välissä. Israelin Qalandiaan rakentama muuri erottaa Itä-Jerusalemin ja Ramallah'n toisistaan.

Mielenosoituksia on ollut myös Jerusalemissa Israelin armeijan estettyä alle 50-vuotiaita palestiinalaisia menemästä al-Aqsan moskeijaan. Aiemmin tällä viikolla Israelin armeija on tappanut myös kaksi muuta palestiinalaista pienemmissä kahakoissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Mielenosoittajat protestoivat Israelin 7.7. aloittamaa Gaza-operaatiota vastaan, jossa oli torstai-iltapäivään mennessä kuollut YK:n mukaan 789 ihmistä.

Kuolleista ainakin 578 on siviilejä. Torstaina Israel iski YK:n palestiinalaispakolaisten järjestön UNRWA:n ylläpitämään kouluun, ja ainakin 15 ihmistä kuoli.

Israelin toimet on tuomittu useaan otteeseen maailmalla. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi aiemmin tällä viikolla, että Israel on rikkonut sotalakeja ilmapommituksissa. YK:n mukaan siviileille ei kirjaimellisesti ole Gazassa suojapaikkaa.

Palestiinalaiset ovat julistaneet perjantain "vihan päiväksi".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia