Palestiinalaisvanki syömälakossa jo 65 päivää

20.02.2012

 

(Kuva: Tony Hammond / cc 2.0)(Kuva: Tony Hammond / cc 2.0)Ihmisoikeusjärjestöt ja YK vaativat kansainvälistä yhteisöä puuttumaan 65 päivää syömälakossa olleen palestiinalaisvanki Khader Adnanin tapaukseen. Joulukuun 18:nnesta asti syömästä kieltäytynyt Adnan on lääkärien mukaan vaarassa kuolla.

Syömälakko on Adnanin mielenosoitus joulukuussa alkaneeseen pidätykseen, jonka syistä, syytteistä tai laillisesta perustasta hänelle tai hänen lakimiehilleen ei ole annettu lainkaan tietoa. Hänelle on langetettu neljän kuukauden hallinnollinen pidätysmääräys, joka loppuu toukokuussa.

Hallinnollinen pidätys on toimenpide, jonka avulla pidätettyjä voidaan pitää ilman syytteitä ja oikeudenkäyntiä jopa puoli vuotta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan se rikkoo kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimusta. 

Khadnanin lisäksi Israelissa hallinnollisen pidätyksen alaisena on myös 308 muuta palestiinalaisvankia.

Adnania ei virallisesti syytetä mistään rikoksesta. Hänet on aiemmin tuomittu Islamilainen jihad -järjestön tukemisesta. Järjestö on syyllistynyt iskuihin israelilaissiviileitä vastaan, mutta siitä Adnania ei syytetä, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Myös YK:n Palestiinalaisalueiden ihmisoikeustilanteen erikoisraportoija Richard Falk on vaatinut kansainvälistä yhteisöä puuttumaan tapaukseen, ja EU:n ulkoministeri Catherine Ashton on ilmoittanut seuraavansa tapausta huolestuneena.

Samaan aikaan sadat muut palestiinalaisvangit ovat liittyneet Adnanin syömälakkoon. Tuhannet ihmiset ovat myös osoittaneet mieltään hänen puolestaan. Viimeksi viikonloppuna Twitterissä kokoontuneet aktivistit saivat Adnanin nimen nousemaan yhdeksi maailman twiitatuimmista.