Perustuslakiuudistus ajoi Nepalin uuteen kriisiin
Protesteissa on kuollut ainakin 50 ihmistä, eikä Intian puolelta ole saatu polttoainetta kahteen kuukauteen.
Ainakin 50 ihmistä on kuollut Nepalissa sen jälkeen, kun protestit uutta perustuslakia vastaan alkoivat elokuussa. Protestoijat ovat myös sulkeneet Intian vastaiset raja-asemat, mikä on aiheuttanut vakavan polttoaine- ja lääkepulan.
YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto vaati keskiviikkona, että maan viranomaiset noudattavat voimankäytössä kansainvälisiä standardeja ja ottavat protestoijat mukaan vuoropuheluun. Toimisto muistutti myös, että perustarpeiden saannin estäminen on vakava kansainvälisen ihmisoikeuslain loukkaus.
Nepal hyväksyi syyskuussa uuden perustuslain, jota väännettiin vuosikaudet. Kiistaa aiheutti etenkin se, miten monietninen maa jaettaisiin osavaltioihin. Etenkin maan eteläosan madheesiryhmät ovat olleet tyytymättömiä uuteen perustuslakiin ja ovat organisoineet lakkoja elokuusta asti. Protestoijat ovat myös sulkeneet Intian raja-asemia. Julkinen liikenne ja terveyspalvelut ovat pahasti häiriintyneet ja kouluja on suljettu eteläosan Terai-alueella, kertoo Guardian-lehti.
Nepalin hallinnon mukaan syypäänä on Intia, joka ei ole ollut perustuslakiin tyytyväinen. Nepalin mukaan Intia tukee madheeseja ja pitää Nepalia kauppasaarrossa, minkä maa kiistää.
Tilanne vaikuttaa erityisesti keväällä tapahtuneiden tuhoisten maanjäristysten uhreihin, joista monet odottavat kattoa päänsä päälle. Sadat tuhannet ovat talven alla tilapäissuojissa, kertoo Kirkon Ulkomaanapu. Järjestön mukaan sen tilapäisten koulutilojen rakentaminen on pysähdyksissä, sillä bensa ei riitä eikä materiaaleja ole.
Avustusjärjestö Oxfam puolestaan varoitti jo pari viikkoa sitten, että sen ohjelmat ovat vaarassa pysähtyä kokonaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia