Pienkalastus hiipuu Chilessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pienkalastus hiipuu Chilessä

Teollinen pyynti pienentää kalakantoja, ja tienestit ovat pienet.

(IPS) -- "Kalastus ei ole vain elinkeino, se on myös nautinto", vakuuttaa chileläinen Pedro Pascual, joka on pyytänyt kalaa 50 vuotta 70-vuotisesta elämästään.

Pascual myöntää, että kalan terveellisyydestä huolimatta hän syö sitä nykyisin vähän. "Oman saaliin syöminen alkaa kyllästyttää."

"Joskus vaimoni hankkii kalaa torilta, koska minä myyn oman saaliini ennen kotiintuloa, jotta en joutuisi syömään sitä", hän naureskelee.

Pascual on asunut koko ikänsä Algarrobon rannikkokaupungissa, joka sijaitsee sata kilometriä länteen pääkaupungista Santiagosta. Hän on kalastaja neljännessä polvessa.

Vanhojen miesten puuhaa

"Ennen tältä seudulta sai paljon kotkakalaa. Nyt pyydämme talvella kummeliturskaa ja kesällä rapuja sekä partanilkkaa", Pascual kertoo.

Häntä huolestuttaa kalakantojen hupeneminen paisuvan teollisen pyynnin myötä. Siitä on seurannut pienkalastajien väheneminen. "Olemme kaikki vanhoja miehiä, nuoria kalastus ei kiinnosta."

Pascual kannustaakin nuoria opiskelemaan muita aloja, koska kalastus on vaikea ammatti ja tuottaa hänelle parhaimmillaankin alle 300 euroa kuussa.

Algarrobon kalastajat myyvät saaliinsa tuoreeltaan rannan kalatorilla, mutta jatkossa yhä useampi asiakas joutuu ostamaan teollisesti pyydettyä kalaa.

Kalaa syödään vähän

Vajaan 18 miljoonan asukkaan Chilessä kalatalous työllistää 150 000 henkeä, joista 94 000 on pienkalastajia. Ala muodostaa 0,4 prosenttia kansantuotteesta.

Chilessä pyydetään vuosittain noin kolme miljoonaa tonnia kalaa, mutta chileläinen syö sitä alle 7 kiloa vuodessa, kun esimerkiksi suomalaisen annos on 15 kiloa. Chilen kalasta menee suuri osa vientiin, ja kotimaassa se on kallista.

Chilessä säädettiin vuonna 2013 laki, jonka nojalla kalastuslupia myönnetään lähes yksinomaan suuryrityksille. Lupa on voimassa 20 vuotta, minkä jälkeen sen voi uusia.

Pienkalastajien järjestö vaatii Chilen nykyjohtoa kumoamaan lain, jonka vuoksi 90 prosenttia alan yrittäjistä menetti lupansa ja kiintiönsä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia