Pietarissa ensimmäiset sakot homopropagandan levittämisestä

10.05.2012

 

Nikolai Alekseyev vuonna 2007. (Kuva: feastoffun.com / Flickr.com / cc 2.0)Nikolai Alekseyev vuonna 2007. (Kuva: feastoffun.com / Flickr.com / cc 2.0)Pietarissa annettiin viime viikolla ensimmäiset sakot yksityishenkilöille talvella voimaantulleen homopropagandan vastaisen lain rikkomisesta, kertoo Amnesty.

Sakot ropsahtivat tunnetulle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöaktivisti Nikolai Alexeyeville siitä, että hän osoitti mieltään kaupungintalon edustalla "Homoseksuaalisuus ei ole perversio"-julisteella.

Maaliskuussa voimaantullut laki kieltää kaikki homo- ja biseksuaalisuutta tai sukupuolen moninaisuutta käsittelevät julkaisut ja mielipiteenilmaisut, perustellen tarkoitustaan ala-ikäisten suojaamisella.

Nikolai Alexeyev ilmoitti tuomiostaan Twitterin kautta: "Kuka maksaa sakkoni homo-propagandasta Pietarissa? 5000 ruplaa, 130 euroa, 180 usd". Alexeyev sanoo valittavansa päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jos tuomiota ei kumota.

Tuomio on saanut kritiikkiä Venäjän LGBT-yhteisöltä sekä paikallisilta ja kansainvälisiltä ihmisoikeusjärjestöiltä. Muun muassa Pietarin LHBTI-ryhmän johtaja Juri Gavrikov on kuvaillut tuomiota "absurdiksi".

Paha-enteinen ennakkotapaus

Suuri huolenaihe aktivistien keskuudessa on, että lainsäädäntöä voitaisiin käyttää kaikenlaisten mielenosoituksien tukahduttamiseen perusteluitta. Esimerkiksi viime vappupäivänä 17 homo-aktivistia pidätettiin mielenosoituksen yhteydessä, syytettyinä poliisin ohjeistuksen vastustamisesta.

Huolta herättää myös Venäjän parlamentin maaliskuun lopulla tehty esitys, joka nostaisi propaganda rikoksen sakkoa 500 000 ruplaan, tai 17 000 dollariin.

Lue myös

Yökerhoa estettiin mainostamassa VR:n junassa - syynä "homopropaganda"

26.02.2014

Helsinkiläisyökerho DTM:n mukaan mainos oli laadittu asiakaslehteä tuottavan Alma 360:n ohjeiden mukaisesti.

Sateenkaarikansan oikeudet vaarassa Venäjällä ja Liettuassa

09.07.2013

Seta on huolissaan Liettuan Baltic Priden kieltämisestä sekä Venäjän tuoreista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia rajoittavista laeista.

Putin hyväksyi homopropagandalain Venäjällä

04.07.2013

Ihmisoikeusjärjestöjen kritisoimasta homopropagandalaista tuli kansallinen tällä viikolla.