Pietarissa ensimmäiset sakot homopropagandan levittämisestä

10.05.2012

 

Nikolai Alekseyev vuonna 2007. (Kuva: feastoffun.com / Flickr.com / cc 2.0)Nikolai Alekseyev vuonna 2007. (Kuva: feastoffun.com / Flickr.com / cc 2.0)Pietarissa annettiin viime viikolla ensimmäiset sakot yksityishenkilöille talvella voimaantulleen homopropagandan vastaisen lain rikkomisesta, kertoo Amnesty.

Sakot ropsahtivat tunnetulle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöaktivisti Nikolai Alexeyeville siitä, että hän osoitti mieltään kaupungintalon edustalla "Homoseksuaalisuus ei ole perversio"-julisteella.

Maaliskuussa voimaantullut laki kieltää kaikki homo- ja biseksuaalisuutta tai sukupuolen moninaisuutta käsittelevät julkaisut ja mielipiteenilmaisut, perustellen tarkoitustaan ala-ikäisten suojaamisella.

Nikolai Alexeyev ilmoitti tuomiostaan Twitterin kautta: "Kuka maksaa sakkoni homo-propagandasta Pietarissa? 5000 ruplaa, 130 euroa, 180 usd". Alexeyev sanoo valittavansa päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jos tuomiota ei kumota.

Tuomio on saanut kritiikkiä Venäjän LGBT-yhteisöltä sekä paikallisilta ja kansainvälisiltä ihmisoikeusjärjestöiltä. Muun muassa Pietarin LHBTI-ryhmän johtaja Juri Gavrikov on kuvaillut tuomiota "absurdiksi".

Paha-enteinen ennakkotapaus

Suuri huolenaihe aktivistien keskuudessa on, että lainsäädäntöä voitaisiin käyttää kaikenlaisten mielenosoituksien tukahduttamiseen perusteluitta. Esimerkiksi viime vappupäivänä 17 homo-aktivistia pidätettiin mielenosoituksen yhteydessä, syytettyinä poliisin ohjeistuksen vastustamisesta.

Huolta herättää myös Venäjän parlamentin maaliskuun lopulla tehty esitys, joka nostaisi propaganda rikoksen sakkoa 500 000 ruplaan, tai 17 000 dollariin.