Polio katoamassa Intiasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Polio katoamassa Intiasta

Intiasta ei ole löytynyt uusia poliotapauksia vuoteen, mutta maa taistelee yhä tuberkuloosia vastaan.

Intiassa ei ole ilmennyt uusia poliotapauksia vuoteen, kertoi Maailman terveysjärjestö WHO viime viikolla. Järjestön pääjohtajan Margaret Chanin mukaan kyseessä on maan tärkein julkisen terveydenhuollon saavutus.

Taustalla on Intian hallituksen ahkera politiikka. Maa on tämän vuoden loppuun mennessä käyttänyt noin kaksi miljardia dollaria polion poistamiseen. Kahden rokotusohjelman avulla on kyetty rokottamaan vuosittain 170 miljoonaa alle 5-vuotiasta poliota vastaan.

Polion vastaista työtä tekevän Rotary International -järjestön mukaan poliotapaukset ovatkin maassa pudonneet yli 99 prosentilla 1980-luvun lopun jälkeen.

Mikäli polio ei enää esiinny Intiassa, on maailmassa enää kolme maata, joissa on poliota kotoperäisenä: Afganistan, Pakistan ja Nigeria. Monissa muissa maissa poliota kuitenkin on muualta tulleena. Esimerkiksi Kiinassa todettiin viime vuonna Pakistanista peräisin olevaa poliota.

Tuberkuloosi edelleen uhka

Samaan aikaan, kun Intia juhlii polion häviämistä, se taistelee tuberkuloosia vastaan. Nature-lehti uutisoi, että maan lääkärit ovat löytäneet lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin muodon. Aiemmin vain Italiasta ja Iranista on löydetty täysin lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosia.

Syynä on se, että tautia on hoidettu vuosikymmeniä samoilla lääkkeillä, mutta Naturen mukaan myös se, että tautia hoidetaan huonosti. Alle 5 prosenttia uusista ja aiemmin hoidetuista tuberkuloosipotilaista testataan vastustuskyvyn varalta.

Tuberkuloosi on maailman yleisin tartuntatautiin kuolemisen syy aidsin jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia