Punakhmerien tuomiot: "Liian vähän liian myöhään" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Punakhmerien tuomiot: "Liian vähän liian myöhään"

Human Rights Watch kritisoi oikeusistuinta, jonka toimintaa Kambodžan pääministeri on vaikeuttanut sitkeästi.

Punakhmerien entisten johtajien tuomiot rikoksista ihmisyyttä vastaan ovat tervetulleita, mutta ne ovat myöhässä eivätkä korvaa tuomioistuimen tekemiä virheitä, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

"Tuomiot ovat liian vähän ja liian myöhään, jotta punakhmerien tuomioistuinta ei pidettäisi epäonnistuneena. Pääministerin poliittinen sekaantuminen, epäonnistuminen uusien tapausten nostamisessa, pitkät viivytykset ja sitkeä korruptio ovat peruuttamattomasti heikentäneet uhrien oikeudensaantia", sanoo järjestön Aasian johtaja Brad Adams.

YK:n tukema tuomioistuin tuomitsi eilen kaksi Kambodžan punakhmerien johtajaa, Nuon Chean ja Khieu Samphanin, elinkautiseen vankeusrangaistukseen muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Miehet olivat johtohahmoja punakhmerien hirmuhallinnon aikana vuosina 1975–1979. Tuomiot annettiin pääosin väestön pakkoevakuointien yhteydessä tapahtuneiden rikosten vuoksi. Oikeudenkäyntiä on määrä jatkaa myöhemmin, sillä miehiä syytetään myös joukkoteloituksista.

Tuomiot ovat historiallisia, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun punakhmerien korkeimmat viranomaiset saavat tuomion. Punakhmerien johtaja Pol Pot kuoli vuonna 1998.

Tuomioistuin on saanut paljon kritiikkiä hitaudestaan ja tehottomuudestaan. Se perustettiin vuonna 2006. Tähän mennessä se on käyttänyt noin 150 miljoonaa euroa ja tuominnut aiemmin vain yhden syytetyn vuonna 2012.

HRW:n mukaan tuomarit ja syyttäjät ovat viivyttäneet pääministeri Hun Senin johdolla tutkimuksia ja oikeudenkäyntejä, eikä korruptiosyytteitä ole tutkittu. Hallitus ei ole vaatinut jäseniltään todisteiden antamista, ja epäiltyjen pidätyksiä on estetty. Pääministeri, joka on itsekin entinen punakhmerien komentaja, on sanonut, että näkisi tuomioistuimen mieluummin epäonnistuvan kuin ottavan uusia tapauksia.

Yhteensä punakhmerien hirmuhallinnon aikana on arvioitu kuolleen jopa kaksi miljoonaa ihmistä, yli neljännes Kambodžan silloisesta väestöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia