Puolet koulua käymättömistä lapsista konfliktimaissa
Erityisen vaikea tilanne on Nigerian pohjoisella Boko Haram -järjestön terrorisoimalla alueella.
Maailman lapsista ja nuorista noin 121 miljoonaa jää koulutuksen ulkopuolelle. Se tarkoittaa, että yksi yhdestätoista alakouluikäisestä ja yksi viidestä yläkouluikäisestä lapsesta on ilman koulutusta, kertovat YK:n lastenjärjestö UNICEF sekä kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO tuoreessa raportissaan (pdf).
YK:n vuosituhattavoitteiden mukaan kaikille maailman lapsille on tarjottava peruskoulutus vuoteen 2015 mennessä. Vaikka lasten koulunkäynti on lisääntynyt 2000-luvulla, vuoden 2007 jälkeen kasvu on lähes pysähtynyt, raportissa kerrotaan.
Puolet koulua käymättömistä lapsista on kotoisin konfliktimaista. Suomen UNICEFin ohjelmajohtajan Inka Hetemäen mukaan lasten koulutukseen kriisialueilla on panostettu aivan liian vähän. Vaikka aiempaa suurempi osa koulua käymättömistä lapsista on konfliktimaista, humanitaarinen apu koulutukselle pienenee. Lisäksi kouluttamattomuus ja köyhyys ruokkivat konfliktia, ja konflikti syventää entisestään köyhyyttä ja kouluttamattomuutta.
Esimerkiksi Nigerian pohjoisosassa Boko Haram -järjestön terrorisoimalla alueella elää 90 prosenttia maan köyhistä. Alueen lapsista kaksi kolmasosaa ei käy koulua. Sitä vastoin varakkaimmista nigerialaisista lapsista vain viisi prosenttia on koulun ulkopuolella.
Konflikteista kärsivien lasten lisäksi koulutuksen ulkopuolelle jäävät usein myös lapsityöläiset sekä lapset, joita syrjitään etnisen taustan, sukupuolen ja vammaisuuden vuoksi. UNESCOn pääjohtajan Irina Bokovan mukaan opettajien, luokkahuoneiden ja koulukirjojen lisääminen ei enää riitäkään, vaan tarvitaan erityisesti heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin kohdistettuja toimia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia