Qatar uudistaa pahamaineisia työlakejaan – "huijausta" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Qatar uudistaa pahamaineisia työlakejaan – "huijausta"

Tuhansien siirtotyöläisten uskotaan kuolevan vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen rakennustyömailla.

Qatar on ilmoittanut korjaavansa kritisoitua työlainsäädäntöänsä, mutta siirtotyöläisiä orjuuttava kafala-järjestelmä jää käytännössä yhä voimaan.

Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al-Thani allekirjoitti uutistoimisto Reutersin mukaan tiistaina lainsäädännön, jonka pitäisi helpottaa ulkomaisten työntekijöiden maasta poistumista sekä työpaikan vaihtoa. Muutokset ovat kuitenkin pieniä: työntekijät esimerkiksi tarvitsevat yhä työnantajan luvan maasta poistumiseen, mutta voivat valittaa kiellosta. Ammattiliittoon liittymistä tai muuta järjestäytymistä ei edelleenkään aiota sallia. Laki tulee todennäköisesti voimaan vasta vuonna 2017.

Qatar on aiemmin luvannut parantaa työlainsäädäntöään. Uusi muutos ei kuitenkaan saa kiitosta ihmisoikeusjärjestöiltä, ja ay-liikkeen kansainvälisen kattojärjestön ITUCin mukaan kyseessä on huijaus.

"Qatar on käyttänyt uudistuslupauksia savuverhona, jotta yritykset ja hallitukset jatkaisivat yhteistyötä MM-kisojen massiivisissa infrastruktuurihankkeissa. 1,7 miljoonaa työntekijää on loukussa Qatarissa orjina ja vailla ay-oikeuksia. Qatar ei välitä paitsi työntekijöiden oikeuksista, myöskään kisatyömailla jo kuolleista rakentajista", sanoi ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen mukaan.

Lähes 90 prosenttia Qatarin väestöstä on ulkomaisia siirtotyöläisiä, jotka joutuvat alistumaan useissa Persianlahden maissa käytössä olevaan kafala-järjestelmään. Siinä ulkomainen työntekijä tarvitsee sponsorin, joka muun muassa säätelee tämän poistumista maasta sekä työpaikan vaihtoa. Siirtotyöläisten työolosuhteet ovat orjuuden kaltaiset – palkat maksetaan myöhässä tai ei lainkaan, ja vuosittain vähintään satoja ihmisiä kuolee huonon työturvallisuuden seurauksena.

Qataria on painostettu muuttamaan tilannetta erityisesti sen jälkeen, kun kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa lupasi Qatarille vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat ja työntekijöiden olot ovat nousseet esiin. ITUC on arvioinut, että tuhannet työntekijät tulevat kuolemaan rakennustyömailla kisojen vuoksi.

Qatar lupasi viime vuonna muuttaa työlakejaan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi kuitenkin keväällä, ettei lupauksia ole toteutettu ja vaikka olisikin, ne eivät riittäisi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia