Raiskattu meksikolaisnainen joutui itse syytetyksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raiskattu meksikolaisnainen joutui itse syytetyksi

Raiskattuja naisia syytetään usein "liiallisesta voimankäytöstä".

(IPS) -- "Toivon vain, että kaikki olisi jo ohi", sanoo 21-vuotias meksikolaisnainen Yakiri Rubí Rubio. Rubio puukotti hengiltä miehen, joka raiskasi hänet joulukuussa 2013. Nyt häntä uhkaa tapposyyte.

Rubio asuu Tepitossa, yhdellä Meksikon pääkaupungin Méxicon vaarallisimmista alueista. Eräs veljespari kidnappasi hänet veitsellä uhaten. Toinen veljeksistä raiskasi Rubion, joka puolustautui lyömällä miestä vatsaan ja niskaan tämän omalla teräaseella kohtalokkain seurauksin.

Rubio haki puolipukeisena ja runneltuna apua poliisilta. Hänen vammansa – muun muassa pitkä viiltohaava käsivarressa – hoidettiin. Pian surmatun veli alkoi syyttää Rubiota rakastavaisten riidan yhteydessä tehdystä taposta. Puolustuksen mukaan väite on naurettava, sillä Rubio on lesbo.

Sovinismin vastaisen taistelun symboli

Syytöksen jälkeen Rubio pidätettiin ja häntä syytettiin henkirikoksesta, josta tuomio voi vaihdella 20 ja 60 vankeusvuoden välillä. Kolmen kuukauden pidätysajan jälkeen tuomari arvioi tapauksen uudelleen, ja syyte muuttui "oikeutetuksi itsepuolustukseksi, jossa on käytetty liiallista väkivaltaa".

Rubion perhe onnistui keräämään vaaditut 10 000 dollarin takuut, ja hänet päästettiin valvottuun vapauteen. Nyt Yakiri Rubí Rubio elää kotinsa vankina. Jatkuvien uhkailujen vuoksi hän uskaltautuu ulos vain vanhempiensa seurassa. Oikeuskäsittely ja huhut ovat muuttaneet veljekset uhreiksi.

Naisten oikeuksia ajaville järjestöille Rubiosta on tullut oikeuslaitoksen sovinismin vastaisen taistelun symboli. Meksikon tuomioistuimissa raiskatun naisen syyttely on enemmän sääntö kuin poikkeus.

"Tuhansia naisia on raiskattu ja tapettu ja heidän murhaajansa ovat vapaalla jalalla. Sen sijaan raiskauksen uhri, joka puolustaa elämäänsä, joutuu vankilaan", kirjoittaa toimittaja Lydia Cacho.

Virallisten tilastojen mukaan Meksikossa maassa ilmoitetaan 15 000 raiskausta vuodessa. Niistä vain 2000 päätyy oikeuteen ja alle 500 tapauksessa syyllinen todetaan syylliseksi ja tuomitaan rangaistukseen.

Amnesty Internationalin mukaan tilanne on todellisuudessa pahempi, sillä vain 12–15 prosenttia raiskatuista naisista ja tytöistä tekee rikosilmoituksen. Toisaalta ilmoitus ei yleensä johda mihinkään.

Ei tutkimuksia, ei tukea

Rubion tapauksessa tutkinnan aloittamiseen ja sen oikealle osastolle siirtämiseen kului yli viikko. Hänelle ei tehty gynekologista tutkimusta, ei tarjottu psykologista apua, eikä jälkiehkäisypillereitä, kuten laki edellyttää.

"Siinäkin näkyy viranomaisten sovinistinen asenne", huomauttaa Rubion puolustusasianajaja Ana Katiria Suárez. Hänen mukaansa "liiallinen voimankäyttö" hätävarjelutilanteessa on syytös, joka enimmäkseen kohdistuu raiskattuihin naisiin.

Jos tuomari ei olisi päättänyt Rubion tapausta uudelleen luokitellessaan tämän turvautuneen liialliseen voimankäyttöön, tuomio olisi ollut vapauttava. Mikäli oikeus toteaa Rubion käyttäneen liikaa voimaa, hän voi joutua maksamaan raiskaajansa perheelle yli 28 000 dollaria korvauksia.

Kaipuu takaisin arkeen

Rubion oma kohtalo on jäänyt käsittelemättä, koska osavaltion syyttäjän mielestä hyökkääjä on rangaistuksensa saanut. Korvauksista tai toisen veljeksen osallisuudesta ei ole ollut puhettakaan.

Yli puoli vuotta raiskauksen jälkeen Rubio perheineen käy taistelua kahdella rintamalla. Oikeusistuimessa kamppailua käydään syytteestä vapauttamisesta ja korvauksista, henkilökohtaisella tasolla voitettavana on pelko.

Suurin Yakiri Rubí Rubion ja hänen perheensä toiveista on normaalin elämän takaisin saaminen ja opiskelu.

"Ennen pidin töissä käymistä tärkeämpänä. Nyt haluan opiskella lakia, jotta voin auttaa muita saman kokeneita naisia, joilla ei ole samanlaista asianajajaa kuin minulla."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia